İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Su Taşkın

Su Taşkın, 1997 yılında bölünmüş ada Kıbrıs’ın kuzeyinde Türkçe konuşan bir Kıbrıslı olarak başkent Lefkoşa’da dünyaya geldi. Orta ve lise eğitimini adanın güney kısmında olan Senior School’da gerçekleştirdikten sonra üniversite kariyeri için Londra’ya yerleşti. Hazırlık yılını University of the Arts London in Camberwell kampüsünde güzel sanatlar resim ve tasarım bölümü üzerine gerçekleştirdikten sonra Central Saint Martins’de güzel sanatlar resim bölümünü birincilik onur belgesi ile bitirdi.

Sanatçı Su Taşkın’ın sanat kariyeri mavi üzerine dönmektedir. Taşkın bu durumu şu sözlerle ifade ediyor; “Mavi huydur bende” demiş Edip Cansever. Tam da öyle! Sadece bir renk değildir mavi, bir duygu, bir anlayış, bir kişiliktir. Mavi rengin ötesinde bir konsept, bir anlayış biçimidir, karakterdir kendi başına. İşlerimde maviyi işlerken bu konsepti yeniden parlatmaya çalıştım. Ürettiğim üç boyutlu karakterler hem mavinin tonları hem da mavinin tek tek kavramlarıydı. Denizdi kimisi, kimisi gökyüzü, kimiyse ucu bucağı olmayan bir karanlık. MAVİ benim içsel savaşlarımdan çıkan bir kavramdır; hayatımdaki tüm anlamların, anlayışların, kabullenişlerin yerle bir olduğu bir deneyimden sonra dünyaya gelir. Bu anlamda içsel melankolilerim, kaygılarım ve tüm bu yok edici duygular MAVİ de ses bulur.

instagram: @sutaskinart

Eserlerinden Bazıları

MAVİ’yim ben , 2021, akrilik, Ac35, pigment

MAVİ’yim Ben, 2021, akrilik, AC35

Paramparça ben , 2019, resin, pigment, akrilik, ink, alçı

Black Lake, 2018, akrilik, alçı
  • Bu heykel Björk’ün Black Lake videosundaki görsellerden esinlenerek yapılmıştır. Björk Black Lake görsellerini İzlanda’daki buz ve gilindir mağaralarında çekmiştir. Alçının biçimsiz formları mağaraların görsellerini çağrıştırmakta ve renk uyumları destek amaçlı kullanılmaktadır. Bu işimi akrilik dökümü ile gerçekleştirdim. Altındaki destekleyici olgu şans eseri ortaya çıktı ve tabanlar üzerinde oynamamı sağladı. Tabanlar işlere karakter ve kişilik ekliyor, hepsini birbirinden ötekileştiren kişiliklere bürüyordu. Bu işimde kullandığım renkler net ve karışmamış tonlardır. Black Lake’den esinlendiğim bu tonlar işimi dramatic contrast’ın bir parçası haline getirmiştir ve yansıtmak istediği katartik duygulanımları ortaya koymamda yardımcı olmuştur.
Mavi Lava, 2019, plextol, alçı, ink, akrilik, pigment
  • Bu isimde plextol denen malzemeyi yağ ile deneme kararı aldım ve yağın boyalarla olan iletişimi gözlerimi kamaştırdı. Yağ boyaları parçaladı ve işin paramparça olmasına sebebiyet verdi. Bu ilk baslarda negatif bir sonuç olarak görünse de sonrasında işimin ana teması haline geldi. Plextol normalde renkleri güçlendirmek, parlatmak ve fotoğraf transferi yapmak için kullanılan bir malzemedir. Bu örnekte plextol resine bir alternatif olarak kullanılmış ve heykeli birbiriyle beraber toplu tutmak için ortaya konmuştur. Parçalanma durumu heykele yeni ve ferahlatıcı bir olgu katıp heykelin kendi kendine var olmasına yardımcı olmuştur. Björk’ün Black Lake videosundaki Blue Lava kavramının bir nevi görsel karşılığı olan bu işimin adı Mavi Lava’dır ve buna itaat eder. Nemli ve kırık görüntüler lava noktasında çağrışım yaparken plextolun transparan estetiği buzul örneklerini çağrıştırır. Bu anlamla mavi lava kendini ortaya koyar ve var olur. Bu kompozisyon aynı zamanda figüratif elementleri de içinde barındırır ve şu soruyu ön plana atar;  bu bir figür müdür yoksa form mudur?  Bu specific figurative sahne yalnızlık kavramlarını tartışır ve bu da yine MAVİ’de ses bulur.
Buz tuttum ben, 2018, resin, ink, akrilik, alçı
  • Bu işin birincil motivasyonu resini üç boyutlu bir olgu üzerinde denemekti. Sonuç bu anlamda çok şok ediciydi. Resinin parlayan ve transparan olan estetiği buzul ve gilindir heykellerini cağrıştırmıştır. Ve bir kere daha form figüre, karmaşasının içine giren dönüşülebilirlilik ve insan yapımcılığı tartışmaları yer  bulmuştur. Bu anlamda bu iş kişilikten öte kendini var eden bir dönüşülebilirliğe sahip olup karakter haline gelmiştir.
Bana öyle bakma, 2020, akrilik, piment, AC 35, alçı

11 Yorum

  1. Arif Yetkin Arif Yetkin 19/04/2021

    İlk defa görüyorum Su Hanım’ı. Çalışmaları oldukça ilgi çekici. Ben şahsen mavi rengi sevmem ama fotoğrafındaki mavi ton bile beni içine çekmeye yetti. Hayat boyu başarılar diliyorum Su Hanım’a.

    • Su Taskin Su Taskin 21/04/2021

      Cok tesekkur ederim Arif Bey. Boyle yorumlar almak oldukca gurur verici. Tekrardan cok tesekkur ederim

  2. Aycan Saraçoğlu Aycan Saraçoğlu 20/04/2021

    Çok güzel çalışmalar. Yetenekli gençlerimizle gurur duyuyorum. Kutlarım canım. Yolun açık olsun sevgili Su. 😘✌🍀

  3. Hatice bafligil aydin Hatice bafligil aydin 20/04/2021

    Hepsi birbirinden güzel, etkileyici
    Ülkenlmizde böyle sanatçıların yetişmesi oldukça gurur verici. Kutlarım Su yolun açık olsun.

  4. Nazlı Kocatepe Nazlı Kocatepe 20/04/2021

    Harika çalışmalar. Böyle dünya sanatçılarına çok ihtiyacımız var. Başarılarınızın devamını dilerim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir