İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Soprano Angela Gheorghiu’nun başrolde yer aldığı Tosca Operası’na büyük ilgi

Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenen Tosca Operası, 13. Uluslararası İstanbul Opera Festivali kapsamında Haliç Kongre Merkezi Salonu’nda sanatseverler ile buluştu.

Bestesi Giacomo Puccini’ye, librettosu Luigi Illica ve Giuseppe Giacosa’ya ait eser Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk opera sanatçısı ve ülkemizde ilk “Tosca” başrolünü üstlenen opera ve tiyatro sanatçımız Semiha Berksoy’un anısına kızı, Türk tiyatro ve sinema oyuncusu, rejisör ve eğitimci Prof. Zeliha Berksoy’un prodüksiyonu ile sahnelendi.

İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrasının ünlü Alman orkestra şefi Raoul Grüneis yönetiminde yer aldığı eserde, dünyaca ünlü Romen opera sanatçısı; nefesleri kesen soprano Angela Gheorghiu “Tosca”, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdür ve Genel Sanat Yönetmeni tenor Murat Karahan “Cavaradossi”, Gürcü bariton Nikoloz Lagvilava “Scarpia” rolünde sahnedeydi. Eser, izleyiciler tarafından uzun süre ayakta alkışlandı.

Eserde geçen Sant’Andrea Kilisesi, Roma polis şefinin odası ve Sant’Angelo Kalesi’ne ait dekorlar orijinaline en uygun biçimde hazırlandı. Haliç Kongre Merkezi’nde sahnelenen eser geniş sanatçı kadrosu, dekor, kostüm, ışık ve tüm ayrıntılarıyla dönemin bütün unsurları gerçeğe en yakın biçimde sahneye yansıtıldı.

Görevini kendi kişisel hırs ve çıkarları için kullanmaktan çekinmeyen polis müdürü Scarpia, gerici ve baskıcı rejimin karşıtı, aydınlanmacı ve özgürlükçü ressam Cavaradossi ile sanatı ve aşkı için yaşayan, duygularının esiri opera şarkıcısı Tosca arasında yaşanan olayları konu alan eserin dekor tasarımı Özgür Usta’ya, kostüm tasarımı Serdar Başbuğ ve Aydan Çınar’a, koreografisi Özge Ay’a, ışık tasarımı Yakup Çartık’a, dramaturjisi ise Gülümden Alev Karaman’a ait.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir