İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

bang.Prix Yeni Vizyonuyla Kapsamını Genişletiyor

bang. Prix, düzenlendiği dördüncü yılda stratejik bir yaklaşımla çok daha kapsayıcı bir yapıya büründü. Bu yeni yapısıyla bang. Prix dijital sanatlar alanında üretim yapan gençleri desteklemekle kalmıyor, aynı zamanda sanat, bilim, teknoloji ve tasarım gibi farklı disiplinlerden gelerek yaratıcı üretimler ortaya koymak isteyen insanlar için de fırsat yaratıyor. Başvuruları halen kabul etmekte olan bang. Prix 2020’ye seçilen yaratıcı gençler, dünyanın farklı bölgelerindeki bang. Prix ve diğer sergilerde üretimlerini paylaşma olanağı yakalamanın yanı sıra gelişim ihtiyaçları doğrultusunda farklı alanlarda da desteklenecekler.

Düzenlenmeye başladığı 2017 yılından bugüne kadar ülkemizde ve dünyanın farklı ülkelerinde dijital sanatlar alanında üretim yapan gençleri görünür kılmak, yanı sıra iş ve teknoloji dünyasını yeni fikirlerle beslemek amacıyla düzenlenen ve birbirinden başarılı çalışmalara imza atan bang. Prix, 2020 yılında stratejik bir değişime giderek kapsamını genişletiyor.

bang. Prix, Türkiye’de sanat, bilim, teknoloji ve tasarımı bir araya getirerek yaratıcı fikirlerini ifade etmek isteyen farklı disiplinlerden insanların buluştuğu öncü bir platform olarak kendini yeniden konumlandırdı. Bu kapsamda sanat, teknoloji, bilim ve tasarım ekosistemine açık çağrıda bulunan platform, 31 Aralık 2019 tarihine kadar 2020 yılı başvurularını kabul ediyor. Bugüne kadar sağladığı mentorluk desteği ile 57 kişinin projelerini geliştirmelerine ve yurtiçi ve yurt dışında açılan 13 sergi ile bu projelerin binlerce ziyaretçiyle buluşmasını sağlayan program, Türkiye’nin yanı sıra dünyanın farklı ülkelerinden başvurulara da açık. Şu ana kadar programa Türkiye dışında Avrupa, Afrika ve Uzak Doğu’dan başvurular gelmeye başladı.

Farklı disiplinlerden gelenlere başvurulara açık

Önceki yıllardan farklı olarak bang. Prix 2020’ye dijital teknolojiler ve bilimsel unsurları sanatsal üretimlerinde kullanan veya kullanmak isteyen, güzel sanatlar, mimarlık, tasarım gibi yaratıcı endüstrilerde yer alan kişiler katılabilecekler. Ayrıca bilim ve teknoloji alanlarında sanatsal bakış açısıyla çalışmalar yapan, psikoloji, biyoloji, sosyoloji, nörobilim, bilgisayar bilimleri, felsefe gibi farklı disiplinlerde çalışmalarını sürdüren, kendileri için gelişim alanı arayan herkes programa başvurabilecek.

Kapsamı genişleyen bang. Prix’nin yeni yapısına ilişkin bilgiler veren bang. Prix Yönetim Kurulu Başkanı sayın Emrah Yayıcı, “Programın dördüncü yılında bang. Prix, önceki yıllardan farklı olarak proje bazlı destek ve sergileme imkanın ötesinde sanat, teknoloji, bilim ve tasarım kesişiminde çalışmalar yapan insanlara daha geniş kapsamda destek verecek bir platforma dönüştü. bang. Prix sadece dijital teknolojilerin öncü örneklerini çalışmalarına entegre eden sanatçıları ve yaratıcı sektörlerdeki kişileri değil; aynı zamanda kendi alanlarında sundukları çözümleri sanatsal yaklaşımlar ile besleyen sinirbilim, biyoloji, mühendislik gibi farklı alanlardan kişileri destekliyor” dedi.

Emrah Yayıcı

Program katılımcılarının gelişim ihtiyacına göre destekler

Yönetim kurulu başkanı sayın Emrah Yayıcı, “Yeni yapımızla programımıza katılanlara kişiye özel destekler sunma olanağına kavuşuyoruz. Geçtiğimiz yıllarda gerçekleştirdiğimiz çalışmalarımız sırasında her program katılımcısının gelişimi için farklı desteklere ihtiyaç duyduğunu tespit ettik. Bu detayı gördüğümüzde ekipçe yepyeni bir çalışma modeli geliştirmek üzere kolları sıvadık. Sanat, teknoloji, bilim ve tasarım kesişiminde programımızda yer alan herkes gelişmek ve görünür olmak için farklı şeylere ihtiyaç duyuyor. Bazısı üretimleri için teknik eğitimler almak istiyor. Bazıları işlerini en incelikli şekilde anlatacak sanatsal metinleri yazmakta zorlanıyor. Kimilerinin ise yalnızca daha fazla tanıtıma ve sergilerde yer almaya ihtiyacı var” şeklinde konuştu.

Yayıcı ayrıca: “Amacımız, katılımcılarımızın üretimlerini başarıyla gerçekleştirebilmeleri ve sahip oldukları bilgi, yetkinlik ve deneyimlerini artırabilmeleri için ihtiyaç duydukları mentorluğa, eğitimlere, kitaplara ve atölye çalışmalarına erişebilmeleri. Ayrıca, yurtiçi ve yurtdışında bang. Prix ve diğer organizasyonlarda üretimlerini sergileme gibi olanaklara ulaşmalarını kolaylaştırıcı destekler de vereceğiz” şeklinde konuştu.

bang. Prix’nin program katılımcılarının çalışmalarını olduğu kadar gelişim süreçlerini de dünyanın farklı ülkelerinden birçok insanla paylaşabilecekleri bir platform olduğuna dikkat çeken Emrah Yayıcı, “En az ortaya çıkan üretimlerin sergilendiği sonuç kadar ilham, hayal, keşif ve üretim gibi yaratım sürecinin tüm aşamalarının izlenebilirliğinin önemli olduğu, ilham verici bir platform sağlıyor olmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

bang. Prix 2020 programının jüri üyeleri arasında Koleksiyoner ve Sanat Yazarı Banu Çarmıklı, Marshmallow Laser Feast (Londra) Sanatçısı ve Yaratıcı Direktörü Ersinhan Ersin, İstanbul Teknik Üinersitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Gökhan İnce, so-far (Singapur) Kurucusu ve Genel Yayın Yönetmeni Christina J. Chua, MAA (Melike Altınışık Architects) Kurucusu ve Mimar Melike Altınışık ve Touchdesigner (Montreal) Yöneticisi Isabelle Rousset yer alıyor.

bang. Prix 2020 için Türkçe ya da İngilizce olarak hazırlanan tüm başvurular,  register@bangprix.org adresi üzerinden, dijital ortamda kabul ediliyor. Yalnızca PDF ve MP4 formatında dosyalar değerlendirmeye alınıyor. Gerekli başvuru belgeleri ve detaylar için  bangprix.org  adresinden bilgi almak mümkün.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir