İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bergama’da Dünya Kadınlar Günü etkinliği: Mitoloji ve Kadın Sergisi

Arkeolog Bora Eşiz’in hazırladığı Mitoloji ve Kadın başlıklı resim sergisi, arkeolojinin ve mitolojinin kalbinde, Bergama’da sanatseverlerle buluşuyor. Bergama Belediyesi’nin Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında açılan sergide, Klasik Yunan mitolojisindeki kadın karakterlere odaklanan Eşiz, onları modern bir yaklaşımla yorumluyor. Zaman zaman sürrealist çizgilerle izleyicinin dikkatini çeken eserlere, mitolojik tanrıçaların ya da mitolojik kadınların kim olduklarına dair küçük ipuçları yerleştirilmiş. Bu aşamada sikkeler, vazo resimleri, heykeller gibi somut arkeolojik kalıntılardan ve mitlerden, atribülerden faydalanılmış. Kimi zaman fonda, kimi zamanda figürlerin takılarında yer alan bu ipuçları, sanatseverlere küçük mitolojik bulmacalar eşliğinde keyifli bir sergi deneyimi sunuyor.

Mitolojinin başrollerinde tanrılar, tanrıçalar, kahramanlar ve onlarla ilişki halindeki ölümlüler yer almış. Mitoloji erkek karakterlerin egemenliğindeymiş gibi görünse de aslında durum tam tersi. En kudretli Zeus’un bile eşi Hera’dan çekindiği, Athena’nın zekâsı ve strateji yeteneğiyle en güçlü orduların dize getirildiği ya da yerleşimlere, kara parçalarına mitolojiden kadın karakterlerin adlarının verildiği düşünülünce durum açıkça anlaşılmaktadır. Günümüzde hala bazı kentlerin ve anakaraların isimlerinin mitolojinin kadın karakterlerinden gelmesi de bunun bir göstergesi: Avrupa, İzmir, Atina, Sinop vb.

Mitoloji ve Kadın sergisinin oluşturulması aşamasında çeşitli kültür ve sanatçılardan etkilenen Eşiz, Kiklad Adalarının Antik Çağ üretimi olan idoller, Fayyum portreleri ve Ortodoks ikonaları gibi kültürel üretimlerin yanı sıra, Amedeo Modigliani, Giorgio de Chirico ve Constantin Brancusi gibi sanatçılardan da ilham almış.

Mitoloji ve Kadın sergisi 7-13 Mart 2022 tarihleri arasında Bergama Belediyesi Bergama Kültür Merkezi’nde gezilebilir.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir