İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bir Susan Sontag Biyografisi: Daima Susan

Yazar Sigrid Nunez’in kurgudışı/biyografi türündeki kitabı Daima Susan, Kafkakitap logosuyla raflardaki yerini aldı.

Umut vadeden genç bir yazar olan Sigrid Nunez onunla tanıştığında Sontag tartışmalı denemeleri, keskin zekâsı ve sivri kişiliğiyle efsanevi bir figürdü. Sontag’ın asistanlığını yapan Nunez bir süre sonra yazarın oğlu David’le sevgili oldu ve üçü sıra dışı bir yakınlık kurarak aynı evde yaşamaya başladılar.
 
İnsanlara bir şeyler öğretmekten büyük keyif alan ve hatta bunu ahlaki bir görev olarak benimseyen Sontag, kültürel ve entelektüel tutkularıyla etrafındakilerde derin izler bırakan bir ustaydı. Kimi zaman çevresindekilere acı veren zorlu karakteri ve ona yazarlığa dair öğrettikleriyle, daha sonra başarılı bir romancı olacak Nunez’in üzerindeki etkisi de büyüktü.
 
Amerika’nın en saygın ve hayranlık uyandıran entelektüellerinden biri olan Sontag’ın ölümünden 6 yıl sonra yayımlanan bu dokunaklı kitap, kalıplara sığmayan bir ruhun ve göz alıcı parlaklıkta bir zekânın son derece açık sözlü bir portesini çiziyor.

Daima Susan’dan bir küçük alıntı:
 
“Bir yazı kampına ilk gidişimdi ve artık hatırlamadığım bir nedenden ötürü, varmam gereken tarihi ertelemek durumunda kaldım. Geç gelmenin mazur görülmeyeceğinden endişeliydim. Ama Susan bunun kötü bir şey olmadığında ısrar etti. “Herhangi bir işe bir kuralı çiğneyerek başlamak her zaman iyidir.” Ona göre, geç gelmek kuraldı. “Geç kalmaktan endişe ettiğim tek şey uçak ya da operadır.” İnsanlar her zaman onu beklemek zorunda kalmaktan yakındıklarında, mahcup olmazdı. “Düşünüyorum da, insanlar yanlarında okuyacak bir şeyler getirecek kadar zeki değillerse…”
(Ama birtakım insanlar haber verdiklerinde ve sonunda Susan onları beklemek zorunda kaldığında, memnun olmazdı.)”

 “Susan Sontag’lı anıların en iyisi!”
– A.O. Scott,  New York Times

SIGRID NUNEZ HAKKINDA

Yazar Sigrid Nunez, New York’ta dünyaya geldi ve Alman bir anne ve  Çinli bir Panama olan babasının kızı olarak büyüdü. Lisans derecesini Barnard (1972) ve MFA derecesini Columbia Üniversitesi’nden (1975) aldı ve ardından bir süre The New York Review of Books’ta editör asistanı olarak görev yaptı. Çalışmaları, Pushcart Prize ve Asya-Amerikan edebiyatının dört antolojisi dahil olmak üzere çeşitli antolojilerde de yer aldı. Kısa öykülerinden biri The Best American Short Stories 2019 için seçildi. 2020 John Simon Guggenheim Memorial Vakfı Üyesi olan Nunez, aynı zamanda bir Whiting Yazar Ödülü, Berlin Ödülü Bursu ve Rosenthal Vakfı Ödülü’nün sahibidir. Eserleri 25 dile çevrilmiştir. Yazar halen New York’ta yaşıyor.

DAİMA SUSAN  

Yazar: Sigrid Nunez
Çeviri: Ayça Sabuncuoğlu
Dizi / Tür: Kurgudışı – Biyografi
Yayım Tarihi: Ocak, 2021
Sayfa Sayısı: 104
Fiyat: 18,50 TL (KDV’den muaftır.)

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir