İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

“Bir Yol Öyküsü: Fotoğrafın Ardında 180 Yıl” 

Suna ve İnan Kıraç Vakfı’nın nitelikli ve geniş ölçekli kültür-sanat hizmeti vermek amacıyla kurduğu Pera Müzesi, fotoğrafın bulunması ve ilk fotoğraf gezisinin gerçekleşmesinin 180. yılında çağdaş bir fotoğraf sergisine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Engin Özendes’in küratörlüğünde “Bir Yol Öyküsü: Fotoğrafın Ardında 180 Yıl” başlıklı sergi, 1839’da gerçekleşen ilk fotoğraf gezisinin izlediği rotayı günümüz teknikleriyle yeniden keşfeden 10 fotoğraf sanatçısının farklı yorum ve bakış açılarını bir araya getiriyor.

Kos Adası, Lale Tara, 2018

Pera Müzesi, kış sezonuna 5 Aralık 2019 tarihinde izleyiciyle buluşacak “Bir Yol Öyküsü: Fotoğrafın Ardında 180 Yıl” başlıklı sergi ile merhaba diyor. 1839 yılında, fotoğrafın bulunmasının hemen ardından gerçekleşen ilk fotoğraf gezisi, Marsilya’dan başlıyor, Doğu’nun tarihi kentlerine ve medeniyetlerine uzanıyordu. Bu ilk fotoğraf gezisinin gerçekleşmesinin 180. yılına atıfla düzenlenen ve aynı rotayı izleyen serginin küratörlüğünü, fotoğraf alanında yaptığı araştırma ve yayınlar ile tanınan sayın Engin Özendes üstleniyor. Sergi, usta fotoğraf sanatçıları Coşkun Aral, Ali Borovalı, Laleper Aytek, Murat Germen, Sinan Koçaslan, Alp Sime, Yusuf Sevinçli, Lale Tara, Cem Turgay ve Serkan Taycan’ın aynı rota üzerindeki tarihi şehirlerde çektikleri fotoğrafları bir araya getiriyor.

Fotoğraf tarihine damga vuran gezi

Fransız ressam Émile Jean Horace Vernet, diorama tekniğini bulan isimlerden ressam Charles Marie Bouton ve Daguerreotypist Frédéric Auguste Antoine Goupil-Fesquet, 1839 yılının Ekim ayında fotoğraf çekmek üzere Marsilya limanından yola çıkıp Livorno, Malta, Siros, Paros, Naksos, Santorini, İskenderiye, Kahire, Süveyş, Gazze, Kudüs, Nablus, Nasıra, Akra, Sayda, Deir El Qamar, Şam, Trablusşam, Beyrut, Larnaka, Rodos, Kos, İzmir, Çanakkale ve İstanbul gibi şehirlerden geçerler. Ekip bundan tam 6 ay sonra, Nisan 1840’da Marsilya’ya geri döner. Frédéric Auguste Antoine Goupil-Fesquet, bu seyahatin izlenimlerini 1843 yılında yayımlanan Voyage d’Horace Vernet en Orient (Horace Vernet’nin Doğu Seyahati) adlı kitabında aktarır.

Kudüs, Coşkun Aral, 2018

“Bir Yol Öyküsü: Fotoğrafın Ardında 180 Yıl” başlıklı sergide Türkiyeli fotoğraf sanatçıları, aynı rotadaki tarihi şehirlere yaptıkları gezilerde çektikleri karelerle bu şehirlere güncel bir bakışla yaklaşıyorlar. Sergi, 1 Mart 2020 tarihine kadar Pera Müzesi’nde ziyaret edilebilir.

Pera Müzesi Salı’dan Cumartesi’ye 10:00 – 19:00 saatleri arasında, Pazar günleri ise 12:00 – 18:00 saatleri arasında gezilebilir. Müzede Cuma günleri hem uzun hem de ücretsiz! “Uzun Cuma”larda müze 18:00 – 22:00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilir. “Genç Çarşamba” günlerindeyse tüm öğrenciler müzeyi ücretsiz olarak ziyaret edebilir.

Haber: Amber Eroyan

*En üstteki görsel: İzmir, Cem Turgay, 2018

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir