İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Burası Orası Değil (Hayalet Oğuz Kitabı) Çıktı!

Türk edebiyat ve kültür sahnesinin en ünlü “bohem”i, yaşamı ve yaptıkları hep bir efsane etrafında anlatılan Hayalet Oğuz (Oğuz Halûk Alplâçin) hakkında kaleme alınmış en kapsamlı çalışma, Kaya Tanış‘ın kaleme aldığı  Burası Orası Değil (Hayalet Oğuz Kitabı)  Kırmızı Kedi etiketiyle raflardaki yerini aldı.

Hayat hikâyesi eksikler ve biraz da bu yüzden rivayetlerle dolu, gün geçtikçe efsaneleşmiş bir isim Oğuz Halûk Alplâçin. Namı diğer Hayalet Oğuz! 50 Kuşağı’nın tam ortasında yer alsa da genel olarak hep kenarda kalan bir figür! Tük edebiyat ve kültür hayatının en meşhur “bohem”lerinden, büyük nihilist!

İlk kez Tezer Özlü’nün bir “Hayalet Oğuz” başlıklı anı/hikâyesinin kahramanı olarak kitap sayfalarında yer alan Hayalet Oğuz, daha sonra kimi yazarların anılarında ve nihayet Sezer-Orhan Duru’nun kaleme aldıkları O Pera’daki Hayalet kitabında karşımıza çıkmıştı.

Kimi edebiyat meclislerinde zaman zaman bahsi geçse de uzun yıllardır “hayalet”liğini koruyordu Oğuz Halûk Alplâçin. Nihayet ete kemiğe bürünüyor!

Kaya Tanış’ın, deyim yerindeyse sürekli karşısına çıkan bir hayaletin peşine düşmesinin ürünü Burası Orası Değil – Hayalet Oğuz Kitabı. Tanış, uzun yıllar iz sürdüğü, yer yer peşinden koştuğu Oğuz Halûk Alplaçin’i namı diğer Hayalet Oğuz’u bedenine kavuştururken, ortaya koyduğu “işlerle” edebi bir otopsisini yapıyor ve onun aslında nasıl çalışkan bir “bohem” olduğunu belgeliyor…

Arka Kapak

Kimdir Oğuz Halûk Alplâçin? Tezer Özlü’nün öyküsünde karşımıza çıkan bir kahraman mı, 50 Kuşağı’nın en “bohem” üyesi mi? Büyük bir nihilist mi, Selahattin Hilav’ın taktığı isimle “entelektüel solucan” mı? Evsiz-yersiz-yurtsuz bir anarşist mi, yoksa Diyarbakırlı zengin bir ailenin ferdi mi? Dönemin yazarlarının anılarında yer alan siyah beyaz bir figür mü, eksiklerle dolu hayat hikâyesi anlatıldıkça efsaneleşen renkli bir karakter mi? İğneli sözleriyle karşısındaki insanı sarsan keskin bir çift göz mü, yoksa tanıyan herkesin çok sevdiği bir dost mu? Arkasında tek tük metinler bırakmış bir hevesli mi, yoksa çok çalışkan usta bir çevirmen veya göz ardı edilmiş bir şair/yazar mı? Oğuz Halûk mu, Haluk Oğuz mu? O. A. mı? OHA mı? “O Pera’daki Hayalet” mi? Yoksa sadece aramızdan geçip gitmiş bir Hayalet mi?

Kaya Tanış, yıllara yayılan (belki hâlâ devam eden) bir iz sürmenin neticesinde, Türk kültür-edebiyat sahnesinin en ünlü bohemini tüm yönleriyle ortaya koyuyor. Efsanelerden, rivayetlerden arındırıp bir hayaleti bedenine kavuşturuyor. Burası Orası Değil / Hayalet Oğuz Kitabı’nda Tanış, Oğuz Halûk Alplâçin’in önce hayatında eksik bilinenleri belgeleriyle ortaya koyuyor, daha sonra şiirlerinden öykülerine, yazılarından çevirilerine imza attığı işleri bir araya getiriyor. Burası Orası Değil / Hayalet Oğuz Kitabı buzdağının görünmeyen kısmını gösteriyor.

Kaya Tanış     

Burası Orası Değil
Hayalet Oğuz Kitabı / (Oğuz Halûk Alplâçin Yaşamı ve Eserleri)   

İnceleme / Biyografi

570 sayfa

ISBN: 978-605-298-804-6
48 TL

Yayın Tarihi: Nisan 2021

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir