İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Çağdaş Asya Sanatı Contemporary İstanbul’da

Contemporary Istanbul 17. edisyonda dünyanın dört bir yanından uluslararası sanatçıların eserleriyle beraber Çağdaş Asya Sanatı’ndan güncel eserler de sergilenecek. Tayvan kökenli sanatçı Melek Anqi Kocasinan da eserleri AB Gallery Korea bünyesinde Contemporary Istanbul’da sergilenecek olan Uzak Doğulu sanatçılar arasında yer alacak.

Türkiye’nin önde gelen uluslararası sanat fuarı Contemporary Istanbul’un 17. Edisyonu, 17-22 Eylül tarihlerinde seçkin uluslararası ve yerli galerilerin katılımıyla tarihi Tersane Istanbul’da gerçekleşecek. Fuarda, Çağdaş Asya Sanatını temsil eden diğer Asyalı sanatçıların eserleriyle birlikte Melek Anqi’nin “Ethereal Sensations / Göksel Duyumsamalar” serisi de AB Gallery Korea Galerisi’nde sergilenecek.

Melek Kocasinan'ın Celestial Sensation  adlı tablo çalışması.
Melek Kocasinan – Celestial Sensation

Son yıllarda Asyalı sanatçılar, giderek daha fazla uluslararası varlık göstermekte ve dünya çapında koleksiyonerlerin ilgisini çekmekteler. Modern ve Çağdaş Asya Sanatı’na sadeceAsyalı koleksiyonerlerle sınırlı olmayan, Amerika ve Avrupa da dahil olmak üzere artan bir küresel bir talep bulunuyor.

AB Gallery Korea bu sene Contemporary Istanbul’a 11 Uzak Doğulu sanatçının eserleriyle katılıyor. Geçtiğimiz sene Türkiye’de ilk sergisini düzenleyen Tayvan kökenli Türk sanatçı Melek Anqi Kocasinan, AB Gallery ile fuara katılacak olan sanatçılar arasında yer alıyor.

Eserleri en son Haziran ayında New York’ta sergilenen Melek Anqi, “Ethereal Sensations” serisinde bedensel duyumsamaların farkındalığı olan “interosepsiyon” deneyimini ele alıyor. Sanatçının çocukluğunu geçirdiği Asya’nın renkli görsel kültürü, alışılmamış renk kullanımıyla eserlerde etkisini gösteriyor. Sanatçı, Geleneksel Çin manzara resminde görülen kompozisyonları ve izleyicinin hayal gücünü serbest bırakan boş alan kullanımını bu seride çağdaş bir şekilde yorumluyor. Bedensel duyumsamaları boşlukta süzülen parlak, hacimli, yarı sıvı biçimler olarak görselleştiren sanatçı, dünyevi ve sınırlı bir alan olan bedeni ise renkli ve sınırsız bir arka alan olarak kurgulayarak, dünyevi olmayan bir atmosfer yaratıyor. 

Melek Kocasinan'ın Ascension adlı tablosu.
Melek Kocasinan – Ascension

Çağdaş Asya Sanatı’na İlgi Artıyor

Çağdaş Asya Sanatı’na olan ilgi son yıllarda küresel düzeyde arttı. Bölgede düzenlenen bienal, sergi, sanat fuarları ve ünlü müzayede ve galerilerin Asya şubeleri, Asya bölgesinin uluslararası sanat piyasasındaki görünürlüğünü artırdı. Asya ülkelerinin zengin tarihçeleri ve kültürel birikimleri, farklı ve sofistike eserlerin ortaya çıkmasını sağlıyor. Batı’daki Guggenheim gibi önemli galerilerde Asyalı sanatçıların eserleri daha fazla sergileniyor.

Artprice Çağdaş Sanat Raporu’na göre, 2021’de Çin, Hong Kong ve Taiwan, küresel sanat pazarının yüzde 40’ını oluşturdu. Asya sanat pazarı, hem Asyalı hem de Asyalı olmayan sanatçılar için önemli hale geldi. Son 20 yıldır Asyalı sanatçılara olan ilgi giderek artsa da henüz keşfedilecek, eserleri değer kazanacak pek çok sanatçı bulunmakta. Batı sanat pazarına göre Asya sanat pazarı ekonomik açıdan daha ulaşılabilir durumda olduğu için, koleksiyonerlik için ideal zaman olduğu düşünülüyor. Bu durum Asya sanatına yatırımı koleksiyonerler için daha çekici hale getiriyor ve Çağdaş Asya Sanat pazarını dünyadaki en heyecanlı sanat pazarlarından biri kılıyor.

Batılı koleksiyonerlerin ilgisi dışında, yeni nesil Asyalı koleksiyonerler de özellikle Doğu ve Güneydoğu Asya bölgesi sanatçılarına ilgi göstermekteler. Küresel sanat piyasasında, sadece Asyalı sanatçıların eserlerinin değil, Asyalı koleksiyonerlerin de etkisinin de etkisinin arttığı görülüyor. Bölge ekonomisinin güçlenmesiyle beraber, Asyalı koleksiyonerlerin alım gücü artış gösterdi. Ünlü üç müzayede şirketi Sotheby’s, Christie’s, and Phillips’in 2020 satışlarının üçte birini Asyalı müşteriler oluşturdu. Ayrıca zenginleşen Asyalı ülke koleksiyonerleri, sadece Asya’da değil, küresel trendlere ve odaklanılan sanatçılara da yön vermeye başladı.

Melek Kocasinan'ın Heavenly Bodies adlı tablo çalışması.
Melek Kocasinan – Heavenly Bodies

Contemporary Istanbul 17. Edisyon’da AB Gallery Korea’da Yer Alan Uzak Doğulu Sanatçılar:

Becci Kim, Hyunsuk Kim, Jeamin Seung, Siyoung Yang, Sang-Chul Won, Bl.ue Rhee, Kuk-taek Chung, Soon-Kyum Jung, Buyong Hwang, Melek Anqi Kocasinan

http://www.abgallery.kr/CI-2022-1.htm

Melek Anqi Kocasinan Hakkında

Tayvan ve Türk kökenli çağdaş sanatçı Melek Anqi Kocasinan, çarpıcı renkleriyle dikkat çeken, gerçeküstü dünyaları işleyen karışık teknik ve dijital resimleriyle tanınmaktadır. Tayvan’ın başkenti Taipei’de ilkokula başlayan, Amerika’da UCLA ve Yale Üniversitesi’nde (MA) eğitimini tamamlayan sanatçı, resme ilgisini çocukken Çince bilmeden gittiği Tayvan’da, Çince yazı karakterlerini resim gibi çizerken keşfetti. Geleneksel Çin resmi yapan Çince profesörü ve ressam olan Türk babası ve Çince kaligrafide usta Tayvanlı annesinin etkisinde küçük yaşta Asya sanatıyla tanışan sanatçı, rengarenk ambalajlar, çizgi romanlar, manga karakterlerle dolu Tayvan’ın görsel kültüründen de etkilendi.Çocukluğunun geçtiği Asya kültürü ve kişisel mitolojisinden etkilenerek ürettiği resimleri en son New York’ta sergilenen, Türkiye, Amerika ve Tayvan arasında mekik dokuyan sanatçı, Türkiye’de Contemporary Istanbul ve Artweeks Akaretler gibi önemli fuar ve etkinliklerde yer aldı. Melek Anqi, geleneksel malzemeleri ve yeni teknolojileri birlikte kullanarak “fizi-dijital sanat” diye adlandırılabilecek, fiziksel ve sanal gerçekliklerin arasındaki sınırı aşmaya çalışan işler üretmektedir. Boya, kağıt, kumaş gibi malzemelerin dokusunu ve insana dairliğini, dijital sanatın parlak renkleri ve farklı dünyaları bir araya getiren olanaklarıyla sentezleyerek çekici görsel hikayeler anlatmaktadır.

(IG: MelekAnqi_Art)