İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Canis Majoris 2021

Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörlüğü ile Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanlığı’nın verdiği destekle 22.12.2021 tarihinde gerçekleşen “CANIS MAJORIS 2021” başlıklı konsere yer vermek istiyorum bu yazımda. 

Öncelikle CANIS MAJORIS ne anlama geliyor onu açıklayarak başlamak isterim. Evrende tespit edilen en büyük yıldızlardan biri imiş VY Canis Majöris.  İşte bu yıldız ilham olmuş, bundan 5 sene önce YTÜ kompozisyon dalı öğrencilerinin ve öğretim elemanlarının çabalarıyla doğmuş etkinliğin ismine… 

Bu yıl Yılmaz Cevahir Bakır Op.20 No.6 (2021), Sude Ergen – Missed a Thing (2021), Davut Özdemir- Hope (2018), Koray Sazlı – Solo Viyolonsel için Parça (2002), Canan Olkun – Supplication (2021), Sibil Arsenyan – blaze (2011), Şahin Kureta- Yapay Zekâ Topluluğu İçin Etüd I. (2021), Uğurcan Kurt – 3 Pieces from Tonatonality (2021), Barış Can Bilgin-  biov (2021), Aslı Kobaner – Dövizle Raks (2021), Başak Yavuz – Is My Soul Asleep (2011) adlı bestecilerin kompozisyonlarıyla beşincisi düzenlenen CANIS MAJORIS konseri, geçtiğimiz sene kaybettiğimiz değerli müzisyen, eğitmen ve müzik yazarı Önder Kütahyalı’ya ithaf edilmiş. 

Bestecilerin eserleri ise besteci-yorumcu iş birliğiyle; Yılmaz Cevahir Bakır, Neslişah Kuvvet, Deniz Doğangün, Uğur Mutlu, Mehmet Çağrı Özdemir, Sibil Arsenyan, Ebru Güneş, Burçak Alador, Ömer Faruk Arslan, Akanay Altun, Dilek Yılmaz, Hakan Kamalı ve Esra Kayıkçı isimli yorumcuların sergilediği performansla hayat bulmuş.

İçinde bulunduğumuz pandemi koşulları nedeniyle konser akışında meydana gelen bir iki değişiklikle beraber geçen sene çevrimiçi olarak gerçekleştirilen konserin, bu sene daha önceki yıllarda olduğu gibi yeniden izleyici ve dinleyicilerle birlikte gerçekleştirilmesinin mutluluğu ve heyecanıyla dolmuştu salon…   

Beklenen an gelmiş ve dinleyicilere tonal müzikten atonal müziğe, yapay zekâ üretiminden sabit medyaya, deneysel müzikten caz dünyasına değin zengin bir tını skalası sunacak konser başlamıştı.

Müzik eğitimlerine devam eden bir öğrenci, müzik ile varoluşsal, derin bir bağ kurmuş bir birey ve farklı türlerde eserler dinlemeye özen gösteren bir dinleyici olarak algılama kapsamımın genişlediğini hissettiğim bir konser deneyimi yaşamıştım.  Özellikle çağdaş eserleri dinlerken alışılagelmişin dışına çıkmanın verdiği kısa süreli bir belirsizlik halinin hemen ardından gelen merak duygusu ve keşfetme isteğim ile derinleşme, yeniliklere açık olma ve özgürleşme hissiyle kuşatıldığımı hissetmiştim adeta. Bir gün kompozisyon yapabilme hayallerimi saran pofuduk, beyaz bulutlarım metamorfoza uğramıştı…  Güneş sisteminin dışında bir gök cisminde, uzay bilimcilerin su buharından oluşan bulutların varlığına dair bulduğu delillerle bir keşfe imza atmaları kadar heyecan verici ve sürükleyici bir duygu sarmıştı ruhumu. İşte bu duygularla CANIS MAJORIS konserini paylaşmak istedim sizinle… 

Yazımı sonlandırırken CANIS MAJORIS Müzik Direktörü ve YTÜ Sanat ve Tasarım Fakültesi Müzik ve Sahne Sanatları Bölümü Ses Sanatları Tasarımı Anabilim Dalı Kompozisyon Dalı Koordinatörü Doç. Dr. Koray Sazlı’nın program akışındaki ifadelerine yer vermek istiyorum:  

“Yaratıcılığın sesler ile ifadesi olan bestecilik, yoğun çalışma, disiplinli düşünme, geniş bir bakış açısına ve engin bir duygu denizine sahip olmayı gerektirir. Bir besteyi kompozisyon haline getirmek ise teknik donanım, bilgiye dönüşen tecrübe, bütünsel kavrayış, ustalık ve hiç kuşkusuz sabır ile olur. Unutmamalıyız ki, aslında duygu, yaratıcılığın motorudur. Ve öylece biz hem düşünerek hem duyarak başarıya yani kompozisyonel hedefimize ulaşmaya çalışırız.  Her zaman dile getirdiğimiz gibi besteleme, işte bu yaratıcılığın ilk ve ham halidir. Kompozisyon yapmak ise o besteye ruh, hayat yani işleyen bir canlılık verme yetisidir. Evrenin, bir zerrenin büyük patlamasından oluştuğunu düşündüğümüzde, oluşan devasa yapının muazzamlığını ve bu muazzamlığı oluşturan ögelerin tutarlılığını görmekteyiz. İşte müzik kompozisyonu da çoğu zaman küçücük bir ögenin gelişerek, evrilerek ve iç içe geçen katmanlar oluşturarak kozmik bir yapı ortaya koyabilme hüneridir. Evrende tespit edilen en büyük yıldızlardan biri ve etkinliğimize de esin kaynağı olan VY Canis Majoris gibi en büyük yapıya ve parlaklığa ulaşmak, biz bestecilerin esas hedefidir. Bu anlamıyla bestecilik, okutulan ve öğretilen bir ders değil, yaşam biçimi ve evreni algılama şeklidir.” 

Bknz: https://www.yildiz.edu.tr/haberler/12/2021/7533/Canis-Majoris-2021-Konseri

Her zamanki gibi müzikle ve sevgiyle diyor, YTÜ CANIS MAJORIS 2021 konser kesitini sizinle paylaşıyorum. https://www.instagram.com/p/CX2lOcWAI9Q/ 

Sude Ergen’in kaybedilmiş hisler ve yaşanamamış olayları yansıtma isteği ile solo piyano için yazdığı ve piyanist Neslişah Kuvvet’in eserin seslendirilişini gerçekleştirdiği “Missed a Thing” eşliğinde iyi seyirler, iyi dinletiler. 

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir