İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Deniz Büyükbalya ile “Moda Tasarım Çizimleri” Kitabı Üzerine Röportaj

Görsel Sanatlar Öğretmeni Deniz Büyükbalya ile okurlarla buluşan yeni kitabı Moda Tasarım Çizimleri adlı kitabı üzerine konuştuk. Keyifli okumalar.

-Merhaba Deniz Hanım. Öncelikle sizi tanımak isteriz. Bize kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Merhaba. Tokat Doğumluyum. Güzel Sanatlar Lisesi resim bölümünü bitirdikten sonra Abant İzzet Baysal Üniversitesi Resim-İş Öğretmenliğinden mezun oldum. İki yıl İstanbul’da özel bir kolejde resim öğretmenliği yaptım. 2016 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’na Görsel Sanatlar Öğretmeni olarak atandım. Şuanda Tokat’ta Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak Görsel Sanatlar Öğretmenliği yapmaktayım. Ayrıca, evliyim ve bir kızım bir de oğlum var. Sanatçı bir aileyiz, eşim de müzik öğretmeni.

-Daha çok çocuklara yönelik yazdığınız kitaplar ile tanınıyorsunuz. Bu kez Moda Tasarım Çizimleri adlı kitabınız ile genç-yetişkin bireylere yönelik bir kitap yazdınız? Her yeni kitap beraberinde yeni heyecanlar getirir. Neler hissediyorsunuz?

Her  kitap yeni heyecan doğuruyor. Çocuk kitaplarını çok seviyorum. Hem çocuklara hem de yetişkinlere çok şey kattığını söyleyebilirim. Moda tasarım kitabım modaya olan heyecanımdan geliyor. Uzun zamandır kıyafet çizimleri yapıyordum. Araştırıyor ve çiziyordum. Çalıştığım kitaplarda bir nevi portfolyo olduğunu görünce bende Kendi çalışmalarımı bir arşiv haline dönüştürmek istedim. Her yeni  kitap benim için yeni heyecan ve bu kitabımda öyle. Her yeni kitaptan sonra yeni hazırlayacağım diğer kitabımı düşünüyorum.

-Moda çizimine ve tasarımına gönül verenleri kitabınızda neler bekliyor?

Moda Tasarım Çizimleri adlı kitabım özellikle tasarımcılar ve görsel sanatçılar için benzersiz bir kaynak niteliğinde. Gardırobunuzdaki renkleri ve hatta yapacağınız makyajın tonlarını belirlemenizde size kılavuzluk edebilir.

Bu kitapta moda tasarım çizimine ve tasarımına gönül veren ve öğrenmek isteyenler için estetik ve teknik çizimler tasarlanmıştır. Zengin görsel örnekleri, kumaş çizimleri ve aşamalı çizim teknikleri ile moda tasarımında kolaylık sağlayacak detayların anlatıldığı bir kaynak kitap olmak üzere hazırlanmıştır.

-Kitabınızın devamı gelecek mi ya da başka dillerde yayınlamayı da düşünüyor musunuz?

Evet, Moda Tasarım Çizimleri kitabımın devamı gelecek. Çalışmalarım şuan devam ediyor. Başka dillere çevirisi de yapılacak. Sadece biraz zamana ihtiyaç var.

Deniz Büyükbalya

-Az önce de belirttiğim gibi çocuklar üzerine çokça kitabınız bulunuyor. Gazete Sanat Çocuk’ta da birkaç kitabınıza yer vermiştik. Bu konuda oldukça üretken biri olduğunuz çok açık. Ayrıca öğretmenlik de yapıyorsunuz. Böyle yoğun bir tempoda ev, aile ve iş üçlüsünü nasıl bir arada götürüyorsunuz? Zor olmuyor mu?

Oldukça yoğun bir süreçten geçiyorum. İlham kaynaklarım çocuklarım. Onlarla zaman geçirdikten sonra dinlenme zamanlarımı kitaplarıma ayırıyorum. İyi ki öğretmenim diyorum, çünkü eğitimi seviyorum. Hayatına her dokunduğum çocukta onlara bir şeyler öğretmek beni mutlu ediyor. Çalışmak, üretmek, her gün bir şeyler öğrenip öğretmek, işte bu mükemmel bir duygu. Ağacın yaşken eğildiğine inanıyorum. Bu yüzden özellikle ilkokul ve ortaokul çocuklarına eğitim vermeyi çok seviyorum.

-Modayı nasıl tanımlıyorsunuz?

Bir rengin, rengi takip eden iki veya üç tonu ile yakalanan uyum, etkileyici bir görünüm için tercih edebileceğiniz bir diğer sistem. Çok sevdiğiniz ve fakat rengi gösterişli olduğu için giymekten sakındığınız bir kıyafetinizi, kendi tonundan renkler ile dengeleyebilmeniz, işte benim için moda budur.

-Son olarak, moda çizimine gönül vermiş kişilere neler söylemek istersiniz?

Mevzu bahis iyi bir görünüm yaratmaksa öncelikle gardırobunuzu, daha sonra gideceğiniz yerin özelliklerini gözden geçirin. Bu sayede elinizdeki sonsuz renk ve kıyafet seçeneğini birkaç taneye düşürebilirsiniz. İşte buradan başlayıp harika çizimler tasarlayabilirsiniz!

SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYIN

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir