İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Eda Kızıl’dan Paris’te belgesel fotoğraf sergisi: Mon Magnifique Confinement

Eda Kızıl’ın 18 siyah/beyaz portre fotoğraftan oluşan bir belgesel fotoğraf projesi Mon Magnifique Confinement (Benim Muhteşem Karantinam) Paris’te 10 Haziran’da Fouart Gallery’de sergilenmeye başlayacak. Sergi 16 Haziran tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

Eda Kızıl, sergi kapılarını açmadan önce saat 18.00’de Fouart Gallery’nin Instagram (@fouart_gallery) ve Facebook hesapları üzerinden 15 dakikalık bir canlı yayın yaparak sergiyi anlatacak. Anlatım, sanatçının kendi Instagram hesabı (@edakizil) üzerinden de takip edilebilir.

Eserleri Fouart Gallery web sitesi üzerinden satın almak mümkün…

Adres: Fouart Gallery

6 Rue Saint-Blaise, 75020

Paris

SANATÇIDAN SERGİYE DAİR

“Bu bir tanışma hikâyesi. Kapanma ve karantinadan ziyade bir buluşma hikâyesi.

Rutin hayatımızdan uzaklaşmak zorunda kaldığımızda, günlük koşturmalar durunca, durdurulunca bir dönüp kendimize bakmak, önce kendimize, sonra da en yakınımızda olup da uzak durduğumuz kişilere yakınlaşmak mümkün oldu. Karantina günleri tanışmamız için bir fırsat oldu. Yalnızlığa karşı beraber direnmek bu dönemde başımıza gelen en güzel şey oldu. En yakınındakini keşif, çok güzel bir maceraya dönüştü.

Pandemi sürecinde virüsün bulaşma riski ve jenerasyonumuzun daha önce deneyimlemediği dışarı çıkma yasağı, garip bir endişe, korku, kısıtlamalar, bilinmezlikler, ölüm tehlikesi, sevdiklerini kaybetme tehlikesi, alışılmış düzenin değişme olasılığı, dünya nereye gidiyor sorgulamaları, panik… Ve bunların doğurduğu tüm diğer duygular; durgunluk, sessizlik, özlem, iç keşifler, birlik arayışı, sevdiklerimize yakınlaşma ihtiyacı, aynı çatı altında yaşayıp da tanışmadıklarımızla yakınlaşma arzusu… Ne çok duygu!

Benim kendimi ifade etme yöntemim, fotoğraf. Fotoğraf aynı zamanda birtakım durumlarla ve duygularla da yüzleşmek için kullandığım bir yöntem.

Bu proje, içinde kendimin de yer aldığı çok samimi bir proje. Hem bireylerin hem de mekânların karakterlerini gözlemleyebildiğimiz bir hikâye, bir döneme dair küçük bir ölçekte sunulmuş belge niteliğinde bir çalışma.

Belli başlı sanat pratiklerinden ya da belirli kalıplardan değil de, kendi içgüdülerimle oluşturduğum yöntemlerden yola çıkarak, bir yandan kendi hayatımın görsel hikâyesini oluşturmaya devam ettiğim, öte yandan o hikâye içinde kendimi yeniden keşfettiğim bir yolculuk.

Eda Kızıl’ın kızı Elisa

Kendi duygularımdan yola çıkarak hazırladığım sorularla, evde olmak zorunda olduğumuz o süreçte, aynı binada yaşadığım komşularımı, kendilerini en iyi hissettikleri köşede, evlerinde en çok vakit geçirdikleri alanlarda, mekânın doğal ışığında, bir kapanmanın gölgesinde değil, hayata ve birbirimize sarılışımızın orta yerinde tanımak, tanıştırmak, salgına inat kalıcılaştırmak istedim.      

İnsanın insana en yakınken uzak kalışının ardından, bir diğerini keşfedişinin, ortak endişelerden ortak sevinçlere gidip gelişinin de hikâyesi bu. 

Bir bakıma bir iç yolculuk…

Bir binanın içinde, kendi içimizde.

“Mon Magnifique Confinement.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir