İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

“Fahri Petek’in Gözünden Paris Okulu” Adlı Sergi Ankara Resim ve Heykel Müzesi’nde

Bilim insanı Fahri Petek’in objektifinden 1945 – 1968 yılları arasında Paris’teki Türk sanatçı ve entelektüellerin ortaya çıkmamış fotoğraflarından oluşan Fahri Petek’in Gözünden Paris Okulu adlı sergi 29 Ocak – 26 Şubat 2023 tarihleri arasında Ankara Resim ve Heykel Müzesi’nde ziyarete açık olacak. Institut français Ankara tarafından düzenlenen sergide Petek ailesinin özel arşivinden gelen fotoğraflar, sanatçının kızı Gaye Petek’in katkılarıyla ilk kez kamuoyunun beğenisine sunuluyor. Sergi ayrıca Paris Ekolü’nden çok sayıda sanatçıyı temsil eden Galeri Nev Ankara’nın nezaketle ödünç verdiği eserler ile zenginleştirildi.

Biyokimya doktoru ama her şeyden önce fotoğraf tutkunu olan Fahri Petek’in evi, sanatsal diaspora için bir ağırlama ve değişim yeri haline gelmiştir. Sanatçı, böylelikle Paris’te yaşayan kendini kanıtlamış veya henüz sanat kariyerinin başındaki tüm Türk yetenekleri fotoğraflama fırsatı bulmuştur. “Paris Okulu” olarak adlandırılan ve Fransız kültürüyle yoğurulmuş Türk sanatçılar, “Işık şehri” Paris’in sanatsal mayasından etkilenmiştir. Bazıları ise kendi dönemlerinin mücadelesinde yer alıp, uğradıkları baskıdan kaçarak bu şehire sığınmışlardır.

“Hepsi tutkulu ve gevezeydi, tartışmalar hararetliydi, jestler anlamlıydı, ayrıldıkları ülkedeki çok daha kolay yaşamlarını hatırladıklarında mizah, fantezi ve alay vardı; ama acı yoktu, şikayet yoktu. Yaşıyorlardı, orada olmayı seçmişlerdi, hayallerinin peşinden gidiyorlardı, özgürlerdi.”

Gaye Petek, Ocak 2023

Sergi açılışı:

28 Ocak Cumartesi, 16.00

Ankara Resim ve Heykel Müzesi

Katılım için:  kultur.ankara@ifturquie.org

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir