İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Güldestan, ilk kez Kadıköy Süreyya Opera Sahnesi’nde…

Devlet Opera ve Balesi’nin en popüler eserlerinden biri olan , Türkiye’nin çağdaş ve geleneksel kültürünü yurt dışına tanıtma amacıyla yapılmış “Güldestan”, seyircilerden gelen yoğun talep üzerine 26 Ocak Perşembe akşamı, ilk kez Kadıköy Belediyesi Süreyya Opera Sahnesi’nde sahnelenecek.

2004 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın girişimleri ile Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün Ankara, İzmir, Antalya ve İstanbul Devlet Opera Balelerinden oluşan bir kumpanya ile sahnelediği bir “müzik ve dans prodüksiyonu” olarak tanımlanmış ve hayata geçirilmiştir. 18 Yıldır sahnelerde kalmış olan bu dinamik ve renkli prodüksiyon, bu güne kadar Hollanda, Çin, Almanya, Makedonya, Kıbrıs, Bosna, Cezayir, Arnavutluk ve Fransa’da sahnelenmiştir.

Koreograf ve Sanat Yönetmeni Beyhan Murphy ve müzik insanı Mercan Dede’nin beraber ürettikleri bu eser aynı zamanda Aspendos Opera ve Bale Festivali, Bodrum Bale Festivali, Bursa Festivali gibi Türkiye’nin önemli festivallerinde yer almıştır.

Ayrıca Mersin, Antalya, Samsun, İzmir, Ankara ve İstanbul olmak üzere altı Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenmiş olan Güldestan, kurumda en fazla turne yapmış eser olma özelliğine sahiptir.

Güldestan’ı popüler yapan, modern ve klasik olanı birleştirmesinin yanı sıra, eserde iç içe geçen elektronik müzik ve geleneksel müzik yaklaşımıyla,  sahne sanatları alanında  benzersiz ve ilk olmasıdır. Kayıttan icra edilen dans bölümlerinin aralarına yerleştirilmiş canlı orkestra ile icra edilen müzik parçalarından oluşan bir bütündür.

Güldestan’da;  bir göç yolundan şehirdeki kafeye, çağdaş yazar Orhan Pamuk’un eserlerinden 18. yy’da Evliya Çelebi’ye, modern insanın içsel yolculuklarından sema’ya, Osmanlı zamanlarından modern İstanbul’a varan bir yolculuk anlatılıyor. Güldestan’ın mistik aurasına, Ara Güler’in İstanbul fotoğrafları eşlik etmektedir.

26 Ocak 2023 – Saat: 20.00

Kadıköy Belediyesi Süreyya Opera Sahnesi

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir