İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hakan Ali Toker’den Müzik Tarihinde Bir İlk

Piyanist, besteci Hakan Ali Toker, müzik tarihinde bir ilke imza atarak, 17 Mayıs’ta Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda vereceği konserde aynı anda 4 piyanoyu birden çalacak. Kendisine 33 kişilik bir senfoni orkestrası eşlik edecek.

Piyanist, besteci Hakan Ali Toker, bir ilki gerçekleştirmeye hazırlanıyor. 17 Mayıs Salı akşamı Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda vereceği konserde sanatçı, 4 piyanoyu birden çalacak ve çalacağı 4 piyanonun her biri ayrı bir makama göre akortlanmış olacak. Toker’e eşlik edecek olan orkestra ise, her biri iki alanda birden ustalaşmış; hem klasik Batı müziği hem de geleneksel Türk müziği çalabilen müzisyenlerden oluşacak. İlklerin yaşanacağı konserin ana sponsoru ise Teknoloji odaklı gayrimenkul değerleme platformu Endeksa.com oldu.

Müzikte Devrim

Bugüne kadar 28 ülkede konser vermiş olan Hakan Ali Toker, konserin Atatürk’ün Müzik Devrimi’nde yeni bir adımı müjdelediğini belirterek, “Çoksesli müzik, büyük önderin girişimleriyle ülkemizde kök saldı. Ancak, onun istediği sadece Batı’nın çoksesli eserlerinin ülkemizde seslendirilmesi değil, ayrıca, Türk müziğinin çoksesli, çağdaş bir yapıya kavuşarak ulusumuzu temsil etmesiydi.  Bu alanda 100 yıldır çok değerli çalışmalar yapılmakla birlikte, bir şey hep eksik kaldı: Türk müzik alfabesinin ‘komalı sesler’ diye anılan kendine özgü notaları. Batı müzik sisteminde bulunmayan, dolayısıyla, eğitimi Batı müziği ile sınırlı olan müzisyenler tarafından çalınamayan bu sesler, senfoni orkestralarımız tarafından seslendirilen Türk eserlerinde yer almıyor.” dedi.

Son yıllarda ülkemizdeki müzik eğitim anlayışının daha esnek ve kapsayıcı bir hale gelmesiyle hem Türk hem Batı müziği tekniklerini özümsemiş, çok yönlü müzisyenlerin sayısının giderek arttığını da sözlerine ekleyen Toker, “Ancak böyle müzisyenlerden kurulu bir orkestra ile senfonik, çoksesli ve ödünsüz makamsal bir Türk müziği mümkün.” diye konuştu. 17 Mayıs Salı akşamı İstanbul CRR Konser Salonu’nda tam da böyle bir müzik ilk defa duyulacak. Toker, bu konser için 5 bölümden oluşan özel bir “Türk Rapsodisi” besteledi. Türk sanat müziği ve Türk halk müziği unsurlarıyla yoğrulmuş olan bu yapıt, makamlarımızdaki otantik komalı seslerin bir senfonik orkestradaki tüm çalgılarda çoksesli ve homojen bir anlayışla duyulacağı ilk eser olma özelliğini taşıyor -daha önce Ozan Yarman ve Mehmet Ali Sanlıkol gibi betecilerimiz tarafından daha küçük gruplar için yazılmış örnekleri var-. Türk Rapsodisi’nin ilk seslendirilişinin ardından, ikinci yarıda yine Toker tarafından düzenlenmiş sevilen Türk sanat müziği şarkıları yer alacak. Bu bölümde, yaylıları İstanbul Strings grubundan oluşan orkestraya ses sanatçısı Bora Uymaz ve kontrtenor Kaan Buldular katılacak.  Toker, “Bu fikir yıllardır kafamda vardı ama, bu kadar kapsamlı bir projeyi gerçekleştirebilmek için yeterli desteği nereden bulacağımı bilemiyordum. Endeksa‘nın karşıma çıkmasıyla hayal gerçek oldu!” dedi.

Endeksa.com Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, “Böyle bir konserin destekçisi olmaktan dolayı gurur duyuyoruz. Endeksa olarak kültür sanat alanında “Sanata Değer” sloganımızla yol alıp, desteklerimizi sürdüreceğiz. Cumhuriyetimizin köklü mirasından aldığımız ilhamla sanatın ve sanatçının her zaman yanındayız.” şeklinde görüşlerini dile getirdi. 

Konserin biletleri Biletix’te satışa sunuldu.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir