İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İDOB İşbirliği İle “12” Fotoğraf Sergisi Süreyya Operası’nda

Salih Güler’in küratörlüğünde ve İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin (İDOB) işbirliği ile hazırlanan “12” Fotoğraf Sergisi, bir balenin sahne arkasını ve dansçılarının her anının ilk kez konu alınması ile öne çıkıyor. Banu Tanverdi, Canan Çalışkan, Beril Baytan, Canan Erenmemişoğlu, Harika Yücel, Figen Ongun, İlkem Özar, Nurhayat Baysal, Murathan Yıldız, Neşe Karaarslan, Seda Welsh ve Şemsi Spencer’dan oluşan 12 fotoğrafçının estetik bir dille hazırladığı “12” Fotoğraf Sergisi 30 Kasım 2019 Cumartesi günü Kadıköy Belediyesi Süreyya Opera Sahnesi Fuayesi’nde kapılarını bütün sanatseverlere açıyor.

Sergi ile ilgili projenin küratörü Salih Güler;

“Bilindiği gibi bale her şeyi belli bir disiplin altında vücut diliyle anlatmaya çalışan, dans eden sanatçıların süreç içerisinde büyük zorluklar yaşadıkları sahne sanatlarından birisi. Kısa süreli bir gösterinin geri planında neler olduğu çoğu zaman sadece sanatçılar ve yakın çevreleri tarafından bilinir. Ancak kimsenin bilmediği “insan olgusu” sahne önünde değil aslında sahne gerisindedir. Biz de işte bu yüzden 2 saatlik bir gösterinin arkasında yatan koskoca bir zaman dilimi içinde yaşananları anlatabilmek için “12” fotoğraf projesini yapmaya karar verdik.

İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nde görev alan 12 bale sanatçısı ile fotoğrafa büyük bir tutkuyla bağlı, sanatsever 12 fotoğrafçı bire bir eşleşerek bu projede bir araya geldiler. Tam bir sene sahne sanatlarında çoğu kimse tarafından görülmeyen arka planda sanatçıların süreç içerisinde neler yaşadığı, kurum, aile ve şehir yaşantıları ile provalardaki yorgunluklar, acılar, sakatlıklar, performans ve duygu durumlarını bazen anlık bazen de kurgusal olarak siyah beyaz fotoğrafladılar. Ayrıca her fotoğrafçı sanatçısının portresini kendi dilinden yorumlamaya çalıştı.

Amacımız, çok değerli bale sanatçılarımızın, sahne önünden ziyade ‘önce insan’ olmanın ipuçlarını yansıtan arka plan fotoğraflarını çekerek izleyicilere ulaştırmak. Umarım yaptığımız “12” Fotoğraf Projesi ile el üstünde tutmamız gereken az sayıdaki bale sanatçılarımıza gereken değeri vermiş oluruz. Onlar çok daha fazlasını hak ediyorlar.” diye konuştu.

Başta İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İDOB) olmak üzere Mastercard, Marufane, Le Meridien ve Adil Varlık Yönetim’in desteği ile gerçekleşen sergi 30 Aralık 2019 Pazartesi gününe kadar ziyaret edilebilecek.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir