İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Japonya’nın Türkiye Büyükelçisi Sayın SUZUKI Kazuhiro ile söyleşi

Japonya Büyükelçiliği tarafından, Japonya Tanıtma Vakfı’nın bir projesi olarak Japonya’nın geleneksel sahne sanatı “Kagura”yı Türkiye’ye tanıtmak üzere “Japonya’dan Kagura” adlı internet sitesi 23 Şubat’ta yayına açıldı ve şimdiye dek Türkiye’den binlerce kişi tarafından ziyaret edildi. Biz de Japonya’nın Türkiye Büyükelçisi Sayın SUZUKI Kazuhiro ile hem bu konu hakkında hem de Türk-Japon Kültür Dayanışması üzerine ufak bir söyleşi gerçekleştirdik.

Sayın Büyükelçi merhaba. Japonya Büyükelçiliği tarafından, Japonya Tanıtma Vakfı’nın bir projesi olarak Japonya’nın geleneksel sahne sanatı “Kagura”yı Türkiye’ye tanıtmak üzere açılan “Japonya’dan Kagura” internet sitesinin açılış hikâyesini sizden dinleyebilir miyiz?

“Japonya’dan Kagura” internet sitesi, Japonya Tanıtma Vakfı’nın bir projesi olarak, Türkiye’de Japon kültürünü ve geleneksel gösteri sanatlarını daha detaylı tanıtmak ve Türkiye ile Japonya arasındaki bağları derinleştirmek amacıyla hazırlanmıştır.

Japonya Tanıtma Vakfı, iki ülke arasındaki tarihsel dostluğun başlangıcı olduğu söylenen Ertuğrul Firkateyni kazasının 130. yılına isabet eden 2020’de, Türkiye’de çeşitli şehirlerde “Hiroshima Kagura” gösterisi gerçekleştirmeyi planlıyordu. Geçmişi çok eskilere uzanan geleneksel gösteri sanatı Kagura’nın, Kabuki ve Noh gibi geleneksel Japon gösteri sanatlarının temelini oluşturduğu söylenir. Ancak yurt dışında pek fazla izlenme fırsatı olmadığından az bilinmektedir. Böyle özellikleri olan Kagura’nın, Japonya ile derin bağları olan Türkiye’de, her iki ülke için özel olan anma yılında sahnelenmeye uygun olduğunu düşündük. Japonya Tanıtma Vakfı ve Japonya Büyükelçiliği’nin işbirliğiyle gösterinin düzenlenmesine karar verdik. Ancak, yeni koronavirüs salgını dolayısıyla topluluğun yurt dışına çıkması imkansız hale geldiğinden, gösteri mecburen iptal edildi. Bu nedenle “Hiroshima Kagura”yı birçok insanın keyif alabileceği bir şekilde çevrimiçi olarak sunmaya karar verdik. Özel sitede, Türkçe altyazılı iki performans videosunun yanı sıra, normalde görme imkanı bulamayacağımız sahne arkası görüntüleri de içeren belgeseli izleyebilirsiniz. Ayrıca açık çağrı yoluyla seçilen 6 genç Türk sanat yazarının Kagura ile ilgili yazılarının da yer aldığı bu sitedeki çeşitli içeriklerle hoş vakit geçirebilirsiniz.

Japonya Büyükelçisi olarak Türkiye’ye geleli yaklaşık bir buçuk yıl oldu ve Türkiye’de Japonya’ya ve Japon geleneksel kültürüne büyük ilgi olduğunu hissediyorum. “Japonya’dan Kagura”ya şimdiden 17.000’den fazla erişim sağlandı ve Türkiye’de geleneksel Japon gösteri sanatlarına olan yüksek ilgiyi görmekten büyük memnuniyet duyuyorum.

“Japonya’dan Kagura” internet sitesinin açılmasıyla birlikte bizler aslında Japon kültür ve sanatına yönelik Türk halkının büyük bir ilgi duyduğunu görmüş olduk. İlerleyen süreçte Türk – Japon Kültür ve Sanat Dayanışması ve Etkileşimi adına yeni projeleriniz var mı?

2024, Türkiye ile Japonya arasında diplomatik ilişkilerin tesis edilmesinin 100. yıldönümüdür. Japonya Büyükelçisi olarak, bu dönüm noktasında kültür ve sanat da dahil olmak üzere çeşitli alanlarda etkinlikler düzenlemek, karşılıklı etkileşimlerde bulunmak, iki ülke arasındaki bağı daha da güçlendirmek istiyorum. Kagura gibi geleneksel gösteri sanatlarının yanı sıra, gençlerin ilgi gösterdiği anime ve manga ile, günümüz Japonya’sını anlatan filmler ve çağdaş sanat etkinlikleriyle, Japonya’yı her yönüyle Türkiye’de tanıtmak istiyoruz.

Ankara yakınlarındaki Kaman’da, uzun yıllardır Japon kazı ekibi tarafından arkeolojik kazılar yürütülmektedir. Japon kazı ekibinin sadece Türkiye’ye akademik olarak katkı sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda yöredeki müzenin işletilmesi de dahil olmak üzere, çocukların eğitimi ve istihdamın teşviki yoluyla bölgesel kalkınmaya da katkıda bulunuyor. Ayrıca Kaman’daki Arkeoloji Enstitüsü’nün yanında Türkiye’nin en güzel Japon bahçelerinden biri de yer alıyor. Yıl boyunca çok sayıda Türk ziyaretçinin ilgisini çeken bahçe, Japon kültürünün tanıtılması açısından da önemlidir. Japonya Büyükelçiliği olarak geniş tabanda bu tür etkileşimleri desteklemeye devam etmek istiyoruz.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir