İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

KaplumbaA Kitap Etiketli “Eskisi Gibi Değil”, 2022 İlk Eser Desteği’ni Kazandı

Senede iki kez başvurulabilen ve ülkemiz edebiyatına yeni boyutlar kazandıracağına inanılan az sayıda eserin layık görüldüğü Kültür Bakanlığı Kütüphaneler Genel Müdürlüğü tarafından EDES Projesi kapsamında verilen İlk Eser Desteği’ni, KaplumbaA Kitap etiketiyle okura ulaşan İdil Acar’ın Eskisi Gibi Değil adlı romanı aldı.

Kültür Bakanlığı Kütüphaneler Genel Müdürlüğü tarafından EDES olarak adlandırılan Edebiyat Eserlerini Destekleme Projesi kapsamında verilen İlk Eser Desteği, ilk kitaplarını yayımlayan edebiyatçılar ile yayınevlerine kaynak sağlamak ve genç edebiyatçıları teşvik etmek amacıyla kullanılıyor. Senede iki kez başvurulabilen bu desteğe, ülkemiz edebiyatına yeni boyutlar kazandıracağına inanılan az sayıda yazar layık görülüyor. Destek almak için eserin özgünlük taşıması, herhangi bir fondan yararlanmamış olması, yurt içinde ya da yurt dışında daha önce hiçbir şekilde yayımlanmamış olması gibi ön şartlar bulunuyor…

2022 İLK ESER DESTEĞİ KAZANANI ESKİSİ GİBİ DEĞİL NE ANLATIYOR

Eskisi Gibi Değil adlı bu romanda, ölü doğum yapan Deniz’in yavaşça hayattan, ailesinden ve gerçeklikten kopması hikâye ediliyor. Bu yasla mücadele etmeye çalışan Deniz ile Mustafa, evliliklerini ve alışık oldukları düzenlerini korumaya çalışıyor. Yaşadıkları büyük kaybı kabullenme uğraşı verdikleri sırada Mustafa’nın düşerek beyin kanaması geçirmesi, hayatlarının zaten zor işlemekte olan zembereğini de yerinden çıkarıyor. Deniz, geçmişi ve sevgili eşiyle yüzleşirken bütün bu yaşananlar, onu aklından geçirmek bile istemeyeceği kadar korkunç bir yola itiyor…

İdil Acar karakterlere ruh üflemeyi bildiğini daha ilk romanında gösteriyor

ESKİSİ GİBİ DEĞİL ÜZERİNE

İdil Acar, yazarlık kariyerinin ilk eseri olan romanı Eskisi Gibi Değil’deaile teması üzerine felsefi bir bakış atıyor ve görsel sanatlardan tanıdığımız üç perdeli dramatik kurgu yapısını edebi metinde yeniden şekillendiriyor. Merkezine “Artık tanımakta zorlandığınız bir kişiyi sevmeye devam edebilir misiniz?” sorusunu alan romanın üst metni, Türk Edebiyatı’nda yaygın kullanılmayan ucu açık bir şekilde sonlanıyor. Alt metinde ise; konu edilen ev, rüyalar ve karakterlerin, bilinçdışının davranışlarına etkilerini irdelerken psikanaliz öğretileri temel alınıyor. Anlatıya edebiyat-psikoloji-felsefe üçgeninde interdisipliner bir kimlik kazandırılıyor.

Akıcı bir dille, kolayca okunup anlaşılabilecek bir şekilde yazılan roman, okuyucunun zihin dünyasını besleyip zenginleştirebilecek fikirler de sunuyor. Edebiyatı ve sanatsal ifadeyi böylesine ciddiye alıp insan ilişkilerine dair evrensel bir sorunu samimiyetle masaya yatıran yazarımızın, okuyucusunun gönlünde kalıcı bir yere sahip olacağına ve vereceği eserlerle edebiyatımızı ileriye taşıyacağına inanıyoruz.

İDİL ACAR HAKKINDA

1989 yılında Ankara’da doğdu. Lisans eğitimini ODTÜ Felsefe Bölümü’nde tamamladı. Ankara’da yaşıyor. Öğrencilik yıllarında sinema yazarlığına başladı. Mezuniyetinin ardından dramaturg olarak çalışmaya başladı. Daha sonra yayıncılık dünyasına girdi. Son dönemde sinema yazarlığı, eleştirmenliği ve çeşitli platformlar için altyazı çevirmenliği yaptı. Öyküleri çeşitli yarışmalarda ödüller kazandı. Dandika isimli öyküsü Yunus Emre Edebiyat Ödülü’ne layık bulundu. İlk romanı Eskisi Gibi Değil Ekim 2022’de KAPLUMBaA Kitap’tan çıktı.

KAPLUMBaA KİTAP HAKKINDA

KAPLUMBaA 2017 Kasım ayında kurulan bağımsız ve butik bir yayınevidir. Kurmaca çizgisi olarak herhangi bir türü veya tarzı sahiplenmez, disiplinsizdir. Kendi edebiyatını yaratabilen yerli ve yabancı yazarları Türkçeye kazandırma gayesi güder. Kurmaca dışında sosyal bilimler ve popüler bilim üzerine eğilir. Meramını hikâyeleştirerek anlatan yazarların kitaplarını yayınlar.

ESKİSİ GİBİ DEĞİL


Yazar: İdil Acar
Dizi / Tür: Yetişkin Kurgu
Yayım Tarihi: Ekim, 2022
Sayfa Sayısı: 144
Fiyat: 40 TL (KDV’den muaftır.)

kaplumbaakitap.com 

İdil Acar ile ilk romanı “Eskisi Gibi Değil” üzerine söyleşi için tıklayın!

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir