İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Karantina Günleri ve Performans Sanatı: Body in Perform

İçinde bulunduğumuz bu zamanlarda tüm dünya olarak yeni bir süreci deneyimliyoruz. Covid-19’un yarattığı kriz/belirsizlik/izolasyon etkileri içinde hislerimiz sürekli değişkenlik gösteriyor ve dalgalanıyor. Bu süreçte duyguları dönüştürerek yeni anlamları mümkün kılmak, kavramlar arasında yeni köprüler kurmak ve ifadeyle sağalmak adına performans sanatçısı Ayça Ceylan’ın kurucusu olduğu, Emel Pilavcı’nın direktörlüğünü üstlendiği performans sanatı platformu Body in Perform, iki yıldır devam eden “Beni ait olduğum eve götür!” performans serisini, karantina kapsamında bir açık çağrıya dönüştürdü.

Kapan, Elif Usta, performans, 2020, Türkiye

17 Nisan 2020 tarihinden itibaren gelen performans taslaklarının değerlendirilerek canlı yayın veya kayıt yoluyla paylaşıldığı proje kapsamında, şimdiye dek 16 farklı ülkeden (Türkiye, ABD, Almanya, Belçika, Brazilya, Burkina Faso, Çin, Danimarka, İran, İskoçya, Kolombiya, Meksika, Lübnan, Romanya, Rusya, Tayland)  32 sanatçı, performansları, sanatçı konuşmaları, canlı yayınlarıyla projenin parçası oldular. Açık çağrı süreci halen devam etmekte olan Body in Perform, ulusal ve uluslararası katılımın gerçekleştiği performatif üretimleri yayınlamaya devam ediyor.

Rose Mirror Rose,Jasmin Sutherland and Chloe Milner, performans, 2020, İskoçya

Karantina günlerinde performans sanatının sağaltıcı gücüne inanarak başlayan proje, süreç boyunca ulusal ve uluslararası yayılım alanının genişlemesi ile COVID-19 günleri, performans sanatı, beden politikaları ve sanatın iyileştiriciliği üzerine açık erişim dijital bir arşive de evrilecek.

Strange Body-Foreign Body, Mónica Quijano, performans, 2020, Kolombiya


Performans sanatı alanında büyük bir katılım ve ilgi uyandıran proje, yönetmen Pelin Kaçar’ın yürütücülüğünde, meslek, lokasyon veya herhangi bir ayrım gözetmeksizin, duygularını beden diline dönüştürebilen herkesin katılımına açık bir belgesele de dönüşüyor. Sosyal medya kanallarından yapılan duyurunun ardından gelen birçok başvurusunun akabinde, Pelin Kaçar, çevrimiçi ve fiziksel olarak belgesel hazırlıklarına ve çekimlere başladı.

“Shelter-in-Place”, Stas Ginzburg, performans, 1 Nisan 2020, ABD

Başvuruları devam eden açık çağrıya ve belgesele katılım için sosyal izolasyon günleri boyunca ürettiğiniz hareket, metin okuması, görsel ya da o anki gerçekliğinize dair performatif süreçlerinizi içeren taslaklarınızı bodyinperform@gmail.com ve kacarpelin@gmail.com adresine iletebilirsiniz. Taslaklarınız, performansınızın ismini, süresini, kavramsal içeriğini ve kendinizi tanıttığınız bir paragraflık metni içermelidir.

Quaran-Tina, Tyler Hallett, performans, 2020, Tayland

Performans programını takip etmek için platformun instagram sayfası bodyinperform’u takip edebilir ve açık çağrı sonucu kabulu gerçekleşen performanslar hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz.

Pelin Kaçar, belgesel teaserından kesit

Body in Perform hakkında

2018 yılında Ayça Ceylan tarafından kurulan uluslararası performans sanatı platformu Body in Perform, performans sanatının görünürlüğünü ve bilinirliğini arttırmayı amaçlıyor. Performans, sergi, atölye, konuşma, film ve kitap olmak üzere 6 bölümü olan platformun direktörlüğünü Emel Pilavcı, yaratıcı direktörlüğünü ise Ayça Ceylan üstlenmektedir.

*Öne çıkan görsel: “Cage Within a Cage”, Stas Ginzburg, performans, 8 Nisan 2020, ABD

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir