İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Koşuyorum, öyleyse varım: Ronke’nin Yıldız Avı

Kitapları 15 dile çevrilen ödüllü yazar Jef Aerts’in yazdığı “Ronke’nin Yıldız Avı”, dostlukla, çabayla, hayal gücüyle sınırları zorlayarak aşmanın aslında o kadar da zor olmadığını anlatan, okuyana ilham olacak bir kitap. 

“Önce hayal gücü vardı…” 

“Malika dikkatleri kaybetmemek için yavaş konuşuyordu. Gözlemevi binasının arkasındaki terasta oturduk ve çiseleyen yağmura dikkat etmemeye çalışıyorduk.” 

“Bir şeyin gerçekten olup olmadığını araştırmadan önce oturup düşünmemiz gerekir. Araştırmanın ilk aşaması budur. Evrenin başlamış olabileceği olası yolları düşünürsünüz ve ancak ondan sonra düşüncenizde derinlik oluşturursunuz. Fantezi olmadan astronomi yoktur. Gök bilimciler en iyi hikâye anlatıcılarıdır, inanın bana.” 

1972 yılında Belçika’da doğan ve çocuk kitaplarıyla tanınan Jef Aerts’in yazdığı, Yusuf Yelkenci çevirisiyle İlk Genç Timaş etiketiyle yayımlanan “Ronke’nin Yıldız Avı” kitabında Ronke’nin yaz tatilini geçirmek için katıldığı gözlemevi kampının öğretmenlerinden Malika her ne kadar bu sözleri oradaki öğrencilerin evren hakkındaki düşüncelerini geliştirmek için kullansa da biz bunu Ronke’nin dünyasına entegre edebiliriz. Zira kendisi görme engelli olmasına rağmen “meteor gibi koşan” bir çocuk. Dalgakıranlar, upuzun kumsallar, bayırlar ona vız geliyor. Bir koşmaya başlarsa, onun önünde durmasanız iyi olur! 

Ronke iki yıl önce boş zannettiği kumsalda tam gaz depara kalkmışken yanlışlıkla bir çocuğa çarpar. Bunu elbette bilerek yapmasına imkân yoktur ancak durum Ronke üzerinde hayli kötü bir etki bırakır. Artık kendini frenlemesi gerekmektedir. Fiziki engeline karşı ona hayat pompalayan koşma eylemi elinden kayıp gidince Ronke kendini bir boşlukta bulur. Gerçek anlamda bir boşlukta! Ronke artık hayallerde koşmaya karar verir. Bunu nasıl yapacağı konusunda herhangi bir fikir olmasa da Nouri’nin Ronke’ye çıktığı destek sayesinde Ronke’nin boşluğu hayalin gerçeğe dönüştüğü uzay boşluğuna dönüşür ve Ronke’nin “pisti” artık yıldızlarla, yıldız takımlarıyla, gezegenlerle çevrili bir alan dönüşür. Sadece bununla da kalmaz. İkili çatılara tırmanır, o çatılardan atlayıp askeri bir üsse kadar gider. Ronke, artık hayatındaki tüm sınırları kaldırmıştır. Sadece koşmak vardır, sonsuza kadar koşmak… 

Zilveren Griffel 2019, Laureate Ibby Honour List 2020, Nomination Children’s and Youth Jury 2020 ve KIMISiegel 2020 ödüllerinin sahibi, kitapları 15 dile çevrilen Jef Aerts, “Ronke’nin Yıldız Avı”nda tek solukta okunacak, okuyana ilham olacak bir kitap sunarken arkadaşlık, aile gibi kavramların altını çizmekten geri kalmıyor. Ayrıca fon olarak kullandığı gözlemevinde Malika’nın küçük yaştaki öğrencilere “evren” gibi büyük konularla ilgili hayal güçlerini sınırlamaya zorlatması da düşünmenin, sorgulamanın ve en önemlisi de soru sormanın önemine vurgu yapıyor. 

İnceleyen: Burak Soyer

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir