İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kültürel Topoğrafyanın Zorunluluğu

Salzburg’da Mozart’ın doğduğu evle Marbach’ta Schiller’in doğduğu evi kıyaslamak, her iki sanatçının imgeleri üzerine düşünmek, belki o imgeleri sorgulamakta yardımcı olacaktır.

Mozart, Avrupa’nın en zengin ve müreffeh şehirlerinden birinde, Salzburg’un merkezindeki bir mahallede dünyaya geldi. Doğduğu ev, ailesinin mülkiyetinde değildi. Kirada oturuyorlardı ama iyi bir dairede. Pek çok odaları, kendilerine ait mutfakları vardı. Babaları yanlarındaydı: ailesini rahatça geçindiriyor ve çocuklarına müzik dersi veriyordu.

Schiller'in evi
Schiller’in Evi – Fotoğraf: Yekta Majiskül

Ya Schiller? Stuttgart yakınlarında, tarihi olmakla birlikte ancak köy irisi denebilecek Marbach’ta dünyaya geldi. Doğduğu ev Marbach’ın dış çeperindeydi. Babası hayatını kazanabilmek için sürekli seyahat ediyordu, zor geçinen bir aileydiler. Üstüne üstlük, Schiller bir kira odasında doğmuştu, en fazla birkaç metrekarelik bir odada. Annesi mutfağı, evin diğer odalarını kiralayan komşularıyla paylaşmak zorundaydı. Schiller’in doğum ve çocukluk yıllarındaki yaşam koşullarına, ancak sefaletin biraz yukarısı denebilir.

Peki, ya bu iki sanatçının dolaşımdaki imgeleri?

Mozart beş parasız bir zavallı, Schiller Goethe’ye eşlik etmiş bir tuzukuru.

Bu imgelerin kulunca dönmüş sertliğiyle mücadele edebilmek için gerçek yaşamın izlerini takip etmek gerekir. Evini, yiyip içtiği, çalıştığı yerleri bilmek, bir sanatçının eserini sökmek için yaşamsal önemdedir.

Yazan: Yekta Majiskül

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir