İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Murathan Mungan’ın Hikâyesinden, Mustafa Avkıran’ın Oyunlaştırdığı “Dumrul İle Azrail” Yeniden Sahnede!

Murathan Mungan’ın hikâyesinden, Mustafa Avkıran’ın oyunlaştırdığı; ilk kez 2000 yılında sahnelenen ve Türkiye’nin yanı sıra Avusturya, Almanya, İsviçre, Hollanda ve Tunus gibi pek çok ülkede seyirciyle buluşup hafızalarda iz bırakan “Dumrul ile Azrail” oyunu yeniden tiyatro sahnelerinde! Övül ve Mustafa Avkıran’ın rejisiyle, MoMoAcT çatısı altında tekrar sahneye taşınan “Dumrul ile Azrail”de Avkıran çiftinin yanı sıra sahnede Orhan Topçuoğlu, Ahmet Rıfat Şungar, Selçuk Artut ve Bidar yer alıyor. Kostüm tasarımı Hatice Gökçe’ye, ışık tasarımı Yüksel Aymaz’a,  oyunun dramaturjisi Evren Erbatur’a ait. Ölüm ile yaşam, varoluş ile yok oluş arasındaki ince çizgide aşkı sorgulayan “Dumrul ile Azrail”, 20 yıldır güncelliğini koruyarak günümüz ilişkilerine ışık tutuyor.

7 yıl aranın ardından sanatsal üretimlerini MoMoAcT çatısı altında sürdürmeye karar veren Övül Avkıran ve Mustafa Avkıran, geçmişte hem yurt içinde hem de yurt dışında büyük başarılar elde ettikleri “Dumrul ile Azrail”i yeniden tiyatroseverlerle buluşturuyor. Dünya prömiyerini 2000 yılında AKM Aziz Nesin Sahnesi’nde yapan ve 5. Sokak Tiyatrosu tarafından sahnelenen oyun, yeni sanatçı kadrosu ve yeni sahneleme anlayışıyla tiyatroseverlerle buluşmak için gün sayıyor.

Usta yazar ve şair Murathan Mungan’ın hikâyesinden, Mustafa Avkıran’ın oyunlaştırdığı “Dumrul ile Azrail”, kaynağını Dede Korkut’un “Deli Dumrul” hikâyesinden alıyor. Mungan, zengin anlatımıyla hikâyenin çerçevesini koruyarak sıra dışı değişimlerin ve dönüşümlerin saklı olduğu yepyeni bir hikâye ortaya çıkarıyor. Usta yazar “Deli Dumrul”u Azrail’in bakış açısıyla anlatıyor; yaşam, ölüm, tanrı kavramlarının yanına bir de aşkı ekliyor. Hikâyedeki en çarpıcı değişimi, insanlaşmanın, dünyanın ve aşkın cazibesine kapılan Azrail yaşıyor. Nasıl ki “Dumrul ile Azrail” hikâyesi, hikâyecisini içine alarak yeniden yazıldığında başkalaştıysa, Övül ve Mustafa Avkıran da sahnede hem oyuncularına hem izleyicilerine benzer bir alan açıyor. Eski ve yeni hikâye anlatıcılarını bir araya getiren ve 20 yıl sonra şimdi ‘yeniden söylenen’ “Dumrul ile Azrail”de; sözün, sesin, ışığın, hareketin ve bedenin dramaturjisi, çok bilindik bir hikâyeyi ilk kez duyuyormuşçasına yeniden kuruyor.

İstanbul Tiyatro Festivali’nin ortak yapımcılığını üstlendiği “Dumrul ile Azrail”, mart ayından itibaren yurt içinde ve yurt dışında seyirciyle buluşacak.

Bilgi için: Biletix

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir