İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Nevin Aladağ’ın “İzler” Adlı Video Yerleştirmesi Yeniden Arter’de

Nevin Aladağ’ın, Arter Koleksiyonu’nda yer alan ve ülkemizde ilk kez 2020 yılında Arter’de sergilenen İzler adlı üç kanallı video yerleştirmesi, küresel salgın nedeniyle uğradığı kesintinin ardından 25 Mart’ta yeniden izleyiciyle buluşuyor. Sanatçının çocukluk ve ilk gençlik yıllarını geçirdiği Stuttgart’ın ses ve imgeye dayalı bir portresini çizen video yerleştirmesi, kenti performansın hem sahnesi olarak kullanıyor hem de öznesi olarak harekete geçiriyor. Kentsel ve doğal unsurların, müzik enstrümanlarının icracılarına dönüştüğü İzler 25 Temmuz 2021 tarihine kadar Arter’de görülebilecek.

Nevin Aladağ’ın İzler başlıklı üç kanallı video yerleştirmesi, sanatçının çocukluk ve ilk gençlik yıllarını geçirdiği Stuttgart kentinin ses ve imgeye dayalı bir portresini çiziyor. Yürüyüş yolu, üzüm bağı, ağaç, yağmur, sokak lambası ve çocuk parkı gibi kentsel ve doğal unsurlar, Aladağ’ın aynı şehirde edindiği akordeon, bendir, mızıka, flüt ve keman gibi müzik enstrümanlarının icracılarına dönüşüyor.

Kimi zaman oyundan veya sahneleme biçimlerinden ilham alan sanatçı, yapıtlarında müziğe ve müzik enstrümanlarına sıkça yer verir. Aladağ’ın, müziği doğrudan içeren yapıtlarının yanı sıra pek çok yapıtı da ses, performans ve dans öğeleriyle diyalog hâlindedir.

Sanatçı İzler başlıklı bu yapıtta kenti, performansın hem sahnesi olarak kullanıyor hem de öznesi olarak harekete geçiriyor. Ortaya çıkan görsel ve sessel kompozisyon, sanatçının kent mobilyalarıyla etkileşime soktuğu veya manzaranın içine bıraktığı enstrümanların potansiyellerini araştırıyor ve yeniden yorumluyor.

Daha önce 2017’de 57. Venedik Bienali’nde de gösterilen İzler, Türkiye’de ilk kez 2020 yılının Mart ayında Arter’de sergilenmeye başlanmış, ancak Covid-19 nedeniyle Arter’in kapalı olduğu döneme denk gelen sergi çok kısa bir süre izlenebilmişti. Arter’de daha önce Starter (2010), Görünmezlik Taktikleri (2011), Kelimeler Pek Gereksiz (2019-2020) başlıklı grup sergilerinde işleri yer alan Aladağ’ın Sahne başlıklı kişisel sergisi ise 2012 yılında yine Arter’de gerçekleşmişti.

NEVİN ALADAĞ HAKKINDA

1972 yılında Van’da doğan Nevin Aladağ, yaşamını ve çalışmalarını Berlin’de sürdürüyor. Münih Güzel Sanatlar Akademisi’nde heykel eğitimi alan sanatçının, SFMOMA (San Francisco, ABD), Hayward Gallery (Londra, Birleşik Krallık), Museum Mönchehaus (Goslar, Almanya), Kestner Gesellschaft (Hannover, Almanya), Albertinum, Staatliche Kunstsammlungen Dresden (Almanya), Lentos Kunstmuseum Linz (Avusturya), Arter (İstanbul, Türkiye) ve Tanas’ın (Berlin, Almanya) da aralarında bulunduğu uluslararası kurumlarda kişisel sergileri gerçekleşti. Aladağ’ın yapıtları, And Berlin Will Always Need You, Martin-Gropius-Bau (Berlin); Big Orchestra, Schirn Kunsthalle Frankfurt; Water Lines, the High Line (New York); Worlds Otherwise Hidden, Kemper Museum of Contemporary Art (Kansas City, Missouri), Open Spaces 2018 (Kansas City, Missouri), documenta 14 (Kassel ve Atina), 57. Venedik Bienali, 11. Sharjah Bienali, 11. İstanbul Bienali, 8. Taipei Bienali ve 14. Uluslararası Carrara Heykel Bienali gibi grup sergilerinde yer aldı.

ARTER SALI-CUMARTESİ GÜNLERİ ARASINDA AÇIK

1 Mart 2021 tarihli genelgeyle duyurulan kontrollü normalleşme süreci kuralları çerçevesinde, yeni bir bilgilendirmeye kadar Pazar günleri kapalı olan Arter, Salı-Cumartesi günleri arasında 11:00–17:00 saatlerinde gerekli sağlık tedbirleriyle ziyarete açık oluyor. Aynı anda 400 kişinin kabul edilebildiği ve galerilerinde sosyal mesafe kurallarının uygulandığı Arter binasının yanı sıra ücretsiz ulaşım imkânı sunan Arter servisleri de düzenli olarak dezenfekte ediliyor.

Kurumsal Sponsor Tüpraş’ın desteğiyle Arter sergilerine giriş Perşembe günleri her yaştan izleyici için ücretsiz olurken, 24 yaş ve altındaki gençler ile Arter Beraber üyeleri ise Arter’i her gün ücretsiz ziyaret edebiliyor. Arter binasının Kütüphane, Kitabevi, Bistro by Divan, arka bahçe alanlarına ve Galeri 0’da yer alan sergisine giriş için bilet gerekmiyor.

Ulaşım Sponsorları Ford Otosan ve Otokar’ın desteği sayesinde Taksim’den ve Tepebaşı’ndan ücretsiz servis araçlarıyla Arter’e ulaşılabiliyor. Güvenli bir ziyaret için Arter’de alınan tüm sağlık tedbirlerine, ziyaret ve ulaşımla ilgili güncel bilgilere arter.org.tr/ziyaret adresinden erişilebiliyor.

Bilgi için: arter.org.tr

Adres: Irmak Cad. No: 13 Dolapdere Beyoğlu 34435 İstanbul

Tel: 0212 708 58 00

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir