İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Osmanlı Hilâl-i Ahmer Cemiyeti – Dr. Hüsnü Ada

İlk Modern Osmanlı Sivil Toplumunun Hikayesi…

Bu çalışma, Osmanlı topraklarında Osmanlılar tarafından kurulan ilk modern sivil toplum örgütü olan Osmanlı Hilâl-i Ahmer Cemiyeti’nin 1868-1911 yılları arasındaki faaliyetlerini ele almaktadır. Eseri kaleme alan Dr. Hüsnü Ada, Cemiyet’in kuruluş sürecini, faaliyet alanlarını, savaşlar ve diğer toplumsal problemler sırasındaki çalışmalarını tüm detaylarıyla aktarmaktadır. Hilâl-i Ahmer Cemiyeti üzerine yapılan çalışmalar genellikle Cemiyet’in 1911 yılı sonrası faaliyetlerini ele aldığından 1911 öncesi dönem pek bilinmemektedir. Dr. Hüsnü Ada’nın bu çalışması, Cemiyet’in karanlıkta kalan bu dönemini aydınlatmaktadır.

Editörün Görüşü

Bu kitapta, Marmara Üniversitesi Tarih Bölümünde doktora eğitimini alan Hüsnü Ada, günümüzde Kızılay olarak bildiğimiz Osmanlı Hilâl-i Ahmer Cemiyeti’nin kuruluş hikâyesini tüm detaylarıyla anlatmaktadır. Cemiyetin kuruluş hikayesi, uluslararası alanda tanınma için yapılan çalışmalar, faaliyet alanları, yaptığı çalışmalar, toplumsal yaşamdaki karşılığı bu eserde ele alınan konular arasında yer almaktadır. Genellikle, Hilal-i Ahmer Cemiyeti’nin tarihinin 1911’den sonraki kısmı iyi bilinmektedir. Hüsnü Ada, bu eseriyle Cemiyet’in 1868-1911 yılları arasındaki döneme ışık tutmaktadır.

Neden Önemli?

Bu çalışma, modern anlamda ilk Osmanlı sivil toplum örgütü olan Osmanlı Hilâl-i Ahmer Cemiyeti’nin 1868-1911 yılları arasındaki pek bilinmeyen tarihini bütün teferruatıyla ortaya koymaktadır.

Kitaptan

“1911 öncesi OHAC, resmedilenin aksine tamamıyla işlevsiz geçirilen bir dönem değil, başarılarla dolu 1911-1925 dönemine zemin hazırlayan oldukça önemli hizmetlerin gerçekleştirildiği bir dönem olmuştur. Bu dönemde gerçekleştirilen fedakarane hizmetler hak ettiği ölçüde dile getirilmemiştir. Örneğin, Osmanlı-Rus Harbi’nde OHAC tarafından tedavi edilen 47,723 hasta-yaralı asker sayısının yarısı alındığında bile toplamda Trablusgarb ve Balkan Savaşı’nda tedavi edilen asker sayısından fazla olup bu uğurda vefat eden yedi OHAC hekimi de akıldan çıkarılmamalıdır.”

Timaş Akademi

İncilemek ve satın almak için tıklayın.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir