İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Özer Toraman’ın Solo Sergisi “O Esnada Dünya Dönmeye Devam Eder”, Pi Artworks İstanbul’da

Özer Toraman’ın doğadan, devinimden ve hayalden güç almaya dair solo sergisi “O Esnada Dünya Dönmeye Devam Eder”, Pi Artworks’un İstanbul’daki mekanında 21Eylül 2021 tarihinde açılıyor.

Pi Artworks İstanbul, çalışmalarını İstanbul ve Berlin arasında sürdüren genç sanatçı Özer Toraman’ın (d. 1989, Van) “O Esnada Dünya Dönmeye Devam Eder” isimli solo sergisini 21 Eylül – 23 Ekim 2021 tarihleri arasında izleyiciyle buluşturuyor. Sergi ismini Pulitzer Ödüllü Amerikalı şair Mary Oliver’ın “Wild Geese” (Yaban Kazları) adlı şiirindeki bir mısradan alıyor.*

Oliver’ın şiirindeki gibi, sergi de insana umutsuzluk ve yalnızlık hislerinden özgürleşebilmesi için birkaç anahtar sunuyor: Doğaya ait olduğunu hatırlamak, doğanın akışına uyumlanmak ve sunduğu hayal gücünün farkına varmak.

Özer Toraman’ın güncel sergisinde, doğanın öne çıktığı, figürlerin daha çok tamamlayıcı unsur olarak yer aldığı ve fotoğraf gibi belli anların yakalandığı “manzara” serisi yer alıyor. Sanatçı, tuval yüzeyini dengede tutan üç yatay düzlem üzerinde bir uzam oluşturuyor ve zamanın sürekli akışına dikkat çekerek izlenimlerini tuvale aktarıyor. Seçtiği imgelerle, insanın doğadaki varoluşunu naif bir şekilde resmederken, izleyicinin hayal ve gerçek arasında bir ilişki kurmasını amaçlıyor. Bilinçdışında oluşan yeniden yaratma edimi ışık, renk uyumu ve izleyicinin figürle kendini özdeşleştirmesiyle anlam yaratıyor.

Sanatçı, önceki kişisel sergilerinde, kimlik kavramından yola çıkarak insanın hayal etme, düşleme ve kendi gerçeğini bulma eylemlerini vurguluyordu. Bu defa izleyicinin doğayla ilişkisi üzerinden hayal dünyasında bir perde aralayarak bilinçli bir rüya görmeye davet ediyor.

Özer Toraman (d. 1989 Van), İstanbul – Berlin arasında yaşıyor ve çalışıyor. Kişisel sergileri arasında; Tutkunun Anatomisi, PG Art Gallery, İstanbul, Türkiye (2018); The First Dream, Bozlu Art Project, İstanbul, Türkiye (2017); You Lived Inside My World So Softly, Artnivo, İstanbul, Türkiye (2015) yer almaktadır. Seçili grup sergileri arasında; The Ballery, Berlin, Almanya (2019); Passengers of Kaleidoscopic Journey, Ehemalige Tabakfabrik Heidelberger Platz, Berlin, Almanya (2018); Eleştirel Düşünce, PG Art Gallery, İstanbul, Türkiye (2017); Korku, Bozlu Art Project, İstanbul, Türkiye (2016); Borders Orbits, Siemens Sanat, İstanbul, Türkiye (2015 & 2013); Celebration and Memories (mekana özgü), Art Nivo, İstanbul, Türkiye (2015); Mamut Art Project, İstanbul, Türkiye (2014); Connecting the Dots, Marmara Üniversitesi GSF işbirliğiyle 6. Uluslararası Öğrenci Trienali, Pera Müzesi, İstanbul, Türkiye (2013); ARTIST 2011, 21. Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı, İstanbul, Türkiye (2011) yer almaktadır.

Yaban Kazları – Mary Oliver

İyi olmak zorunda değilsin.  

Dizlerinin üstünde yürümen gerekmez  

çölde yüz mil, tövbe ederek.  

Yalnızca içindeki uysal hayvanın  

sevdiği şeyi sevmesine izin ver yeter.  

Bana umutsuzluğunu anlat, kendininkini, ben de sana benimkini anlatacağım.  

O esnada dünya dönmeye devam eder.*  

O esnada güneş ve yağmurun berrak damlaları,

kırlarda, çayırlarda ve ağaçların köklerinde  

dağlarda ve nehirlerde gezinir.  

O esnada yaban kazları parlak mavi semada,  

yeniden evin yolunu tutar.  

Kim olursan ol, ne kadar yalnız olursan ol,  

dünya kendini senin hayal gücüne sunar, 

sana aynı yaban kazları gibi seslenir, kulakları tırmalarcasına ve heyecanla —  

defalarca duyurur sana yerini  

şeylerin ailesindeki.   

(1986, Dream Work)

*Türkçeleştiren: Özer Toraman, Nihan Karahan

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir