Osmanlı İmparatorluğu’nun erken modern tarihi üzerine çalışan Amerikalı tarih profesörü Leslie Peirce’in Hürrem Sultan adlı eseri, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları etiketiyle raflarda ki yerini aldı.
Bilindiği üzere Hürrem, efendisi olan padişahla nikâhlanan ilk Osmanlı cariyesidir. Aynı zamanda, kamusal alanda dikkat çekecek kadar öne çıkan, Harem-i Hümayun’u hanedan kadınlarına ait bir ikametgâh olmaktan çıkarıp siyasi nüfuz sahibi bir kuruma dönüştüren de Hürrem’in ta kendisidir. Onun izinden giden Valide Sultanlar 17. yüzyılda Osmanlı siyasetinde çok önemli roller oynayacaklardı.
Osmanlılarda resmi bir kraliçelik makamı olmadığı için, Hürrem bu rolü unvanı olmadan oynamış ve 16. yüzyılı paylaştığı Avrupa’nın büyük kadın hükümdarları ve hükümdarın eşleri için, onlarla boy ölçüşen zorlu bir rakip olmuştu. Ancak Süleyman ile Hürrem’in ortak saltanatı olarak adlandırılabilecek ve Osmanlı’da bir daha asla tekrarlanmayacak bu değişim o kadar radikaldi ki, Hürrem’i daha hayattayken tartışmalı bir kişilik haline getirdi.
Yazar Leslie Peirce, Hürrem Sultan’da cariyelikten haseki sultanlığa yükselen, hatta “Haseki” terimi kendisiyle özdeşleştirilen Rutenyalı bir kızın, Batılıların taktığı adla “Roxelana”nın devrin en güçlü hükümdarı Kanuni Sultan Süleyman ile evlenmeye kadar uzanan ilişkisinin öyküsünü dönemle iç içe anlattı. Leslie Peirce’in, gözlerden uzak bir yaşam süren Hürrem’in diplomatik yazışmalarını, hesap defterleri ve hatta mektuplarını inceleyerek ortaya çıkardığı kitap, birçok tartışmayı da çözüme kavuşturuyor.
“Leslie Peirce, dünya tarihindeki en büyük kraliyet aşklarından biri olan bu öyküyü anlatmak için en doğru isim. Peirce, Süleyman ve Hürrem’in mahrem hayatlarını dönemin bağlamına yerleştirerek kişisel alanın nasıl kaçınılmaz biçimde siyasal olduğunu da gözler önüne seriyor.
Hürrem en sonunda hak ettiği biyografi yazarını buldu.” – Caroline Finkel
Leslie Peirce (1943):
Osmanlı tarihi üzerine yazan ve ders veren Leslie Peirce lisans eğitimini Harvard Üniversitesi’nde, tarih bölümünde tamamladı. Doktora tezini Princeton Üniversitesi’nde Yakındoğu Araştırmaları alanında yazan Peirce, Osmanlı’nın yanı sıra; Ortadoğu ve Güneydoğu Avrupa’nın erken modern tarihi, cinsiyet ve kadın tarihi, hukuk ve toplum konularında da araştırmalar yapmaya devam ediyor.
Hürrem Sultan, Renan Akman’ın özenli çevirisiyle İş Bankası Kültür Yayınları etiketiyle tüm kitapçılarda…
İlk yorum yapan siz olun