İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Patan Art Gallery’nin kurucusu Elif Patan ile söyleşi

Nisan 2022 tarihinde kurulan Patan Art Gallery, geniş sanat pelpazesiyle koleksiyoner ve sanatseverlerle buluşmayı planlıyor. Türk resim sanatında önemli konuma sahip olan sanatçıları ağırlarken bir yandan da genç sanatçılara kapısını açan galeri, Eylül ayında sergi programını başlatacağını açıkladı. Bu süreç içerisinde eser satışları ve farklı projelerle gündemde olacak galerinin kurucusu Elif Patan ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Merhabalar, öncelikle yeni galeriniz için tebrik ederiz. Patan Art Gallery’nin kuruluş hikâyesini sizden dinlemeyi çok isteriz.  

Merhabalar, teşekkür ederim. Patan Art Gallery, Nisan ayında online olarak kurulmuş bir galeridir. Türk resim sanatının değerli üstadları ile yetenekli genç sanatçıların çalışmalarının bir arada sergilendiği ve satışa sunulduğu bir platformdur. Eylül ayında fiziki bir ortamda yaşam bulmayı hedefleyen galeri, sergi programını da Eylül ayında aktife edecektir.

Eylül ayında başlayacak olan sergi programında ne gibi projeler yer alıyor?

Sergi programımız  hakkında henüz bir bilgi veremiyorum. Ancak görüşmelerine devam ettiğimiz projelerdeki amacımız, türk sanat tarihinde önemli yere sahip olan usta sanatçıları anma ve topluma kazandırdıkları değeri yeniden topluma sunma, gelişen yüzyılda önemli bir yere sahip olan NFT üzerine çağını yakalayan sergiler, sanatın evrimsel sürecine dikkat geçen sergiler gerçekleştirmektir.

Elif Patan

Patan Art Gallery olarak, hem sanatçılar için hem de yatırımcılar için sanat danışmanlığı vermektesiniz. Bu hizmetten bahseder misiniz?

Sanatçılarda ya da proje bazlı gelen sergi tekliflerinde küratöryel hizmet vermekteyiz. Mekan belirleme, konsept belirleme, mekan ve konsept arasında ilişki kurma, teknik destek imkanı, piar çalışması ya da mentorluk gibi hizmetler vermekteyiz. 4 Haziran tarihinde Paris’te 1 ay boyunca sanatseverlerin beğenilerine sunulacak bir sergide sanat danışmalığı yapmaktayız. Buradaki görevimiz sergide yer alacak sanatçıları belirlemek. Yatırımcılar ve Koleksiyonerler için verdiğimiz hizmetler ise koleksiyon yatırım danışmanlığı, koleksiyon eserlerinin satış sürecini yönetmek ve aracılık sağlamak, işyeri ve yaşam alanlarında mekana uygun eser seçimlerinin gerçekleştirilmesidir.

Bir küratör olarak eser seçimleri yaparken nelere dikkat ediyorsunuz?

Bir sanat eserinin piyasada değer görmesini sağlamak, sanatçının amacı doğrultusunda içinde bulunduğumuz topluma doğru mesajı verebilmek açısından eseri doğru bir değerlendirmeden geçirmek fazlasıyla önemli bir durumdur. Bu doğrultuda eseri tekniksel açıdan değerlendirmek, sanatçısıyla manifestosu üzerine görüşme sağlamak, özgeçmiş incelemek ve sanat camiasındaki dinamikleri değerlendirerek bir yol haritası çizmek gerekmektedir. Ben eser seçimi yaparken söz konusu dinamikleri göz önünde bulundurarak ilerliyorum.

Günümüzde sanatçılar kadar küratörlerin de fazlasıyla ön plana çıktığını görüyoruz. Siz bu durumu nasıl yorumluyorsunuz?

Küratör, sanatçıyla toplum ya da kurum arasında aracılık eder. Söz konusu dinamikler doğrudan birbirleriyle karşı karşıya gelmez, küratör aracılığında etkileşime girer. Bazı makalelerde artık küratörler de  sanatçı olarak anılıyor. Günümüzde hangi eserlerin ön plana çıkacağını belirleyenler de onlar. Bu bağlamda küratörün daha ön plana çıktığı bir döneme girdiğimizi belirtebiliriz. Ancak bir küratörün başarısı sanatçısını topluma doğru şekilde tanıtabilmektir. Bu bağlamda yükselen küratörler günümüzde adından sıkça söz ettirebiliyor.

Bir sanat tarihçisi olarak siz de sanatı kayıt altına alıyorsunuz. Sanat üzerine yazdığınız yazılarda da konulara bakış açınızın klasik bir tarihçi perspektifinde olmadığını görüyoruz. Bir kitap projeniz vardı. Devam ediyor musunuz? Bu projenizde de konulara farklı perspektiften mi bakacaksınız?

Teşekkür ederim. Sanat, sınırı olmayan bir alan. Ancak Türkiye’de çoğunlukla yüzeysel bir dil kullanılarak tarihçesi irdeleniyor. Kitap çalışmam hala devam ediyor. Ancak derinlemesine bir araştırma sonucunda yazıya dökülüp, toplumla bulaşacak. Bu sebeple henüz bitmesine 1 veya 2 sene var. Yazılarımda gördüğünüz üslubun biraz daha geliştirilmiş versiyonuyla kaleme almayı planlıyorum.

Bizimle yaptığınız röportaj için teşekkür ederiz.

Ben teşekkür ederim.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir