İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Piyanist ve Oyuncu Işıl Bengi ile Söyleşi

Belçika’da yaşayan konser piyanisti ve oyuncu Işıl Bengi ile müzik yaşamı ve yeni çıkardığı albümü Agni Kunda üzerine keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

Işıl Hanım merhaba. Öncelikle sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Merhaba, İstanbul’da doğdum ve 16 yaşımdan beri Belçika’da yaşıyorum. Klasik müzik piyanisti, tiyatro ve sinema oyuncusuyum.

Piyanoyla tanışmanız ne zaman ve nasıl oldu?

Piyanoya 5 yaşımda biraz “şans eseri” başladım. Ailemde bildiğim müzisyen yok, tek bildiğim bir halam, gençliğinde biraz akordeon çalarmış. İstanbul’da bir çocukluk arkadaşım piyano dersleri almaya başlamıştı, annem abimle bana da piyano çalmak ister miyiz diye sordu ve serüven böyle başladı. Abim ve arkadaşım piyano derslerini bıraktılar, ben devam ettim.

https://bfan.link/agni-kunda

Brüksel Kraliyet konservatuarına kabul edilme sürecinden bahseder misiniz?

16 yaşımda sınıf atlayarak Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarının lise bölümünden mezun oldum. Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Vakfı’ndan burs alarak Brüksel Kraliyet konservatuarına kabul edildim, eğitimim sonunda piyanoda master diploması aldım. Evgueny Moguilevsky, Alexander Madzar ve Piet Kuijken ile piyano, Dirk Vermeulen ve Muhiddin Dürrüoğlu ile odamüzigi çalıştım.

Müzik yaşamınıza dair sorularıma devam etmeden önce oyunculuğunuza dair birkaç şey sormak istiyorum. Siz ayrıca tiyatro oyunlarında ve kısa filmlerde yer aldınız. Oyunculuk serüveni nasıl başladı ve şuan nasıl devam ediyor?

Birkaç yıl önce bir tiyatro workshop’una yazıldım, amacım sahneyi piyanosuz, sesimle ve bedenimle keşfetmekti. Klasik müzik eğitimimde bunların eksikliğini hep hissetmiştim. Ve tiyatro deneyimim beklediğimden çok daha eğlenceli ve heyecan verici oldu. Kendimi evimde hissettim. Kısa bir süre içinde de tiyatro ve sinema projelerinde yer almaya başladım. Bazı projeler tiyatro ve müziği buluşturmamı da sağladı, şuanda turnede olduğum Clara Haskil prelude & fugue tiyatro oyunu gibi.

https://bfan.link/berceuse-single

Tekrar müziğe dönecek olursak; Bir odamüzigi ve iki tane de solo müzik CD’iniz bulunmakta. Şimdi de üçüncü solo albümünüz Agni Kunda müzikseverlerle buluştu. Bu albümün hikâyesini bizimle paylaşır mısınız?

Agni Kunda’nın Hindistan’da birçok anlamı var. Yeni albüm için Sanskritçe anlamını seçtim: agni ateş, kunda ise enerji formu anlamına geliyor. Hepimizin içinde bulunan ve hayatta ne olursa olsun bizi ilerlemeye ve devam etmeye iten “iç ateş” bu albümün repertuarını oluşturmam için bana ilham verdi ve seçilen parçalar arasında bu bağlantı var. Agni Kunda bir izolasyon döneminde insanlarla bağlantı kurma arzumu dile getirdiğim albümüm Terre de Jeu’nün (2021, Insolite records) kardeşidir diyebiliriz. Terre de Jeu ile izolasyon döneminde hissettiğim paylaşma ve buluşma özlemini anlatmak istemiştim. Agni Kunda ile ise, böyle zor zamanlarda hissedilen öfke ve umutsuzluk gibi yıkabilecek ve zarar verebilecek duyguların, yaratıcılığa ve iyileşmeye dönüştürülme kapasiteleri olduğunu dile getirmeye çalıştım. Ateşin gücü gibi: ısıtabilir veya yakabilir.

https://bfan.link/fairy-tales-single

Türkiye’de konser vermeyi düşünüyor musunuz?

Tabi ki, ne zaman isterseniz!

Sizi Türkiye’de sahnede izlemek izlemek için sabırsızlanıyoruz. Son olarak neler eklemek istersiniz?

Tüm okurlara sonsuz selam ve sevgiler.

https://www.isilbengi.com/

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir