İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ressam Ecem Gülgeç ile söyleşi

Ecem hanım merhabalar, bize biraz kendinizden bahseder misiniz? Sanata nasıl ilgi duymaya başladınız?

Çocukluğum ve öğrenim hayatım boyunca farklı disiplinlerde sanatın birçok dalında amatörce çalışmalarım oldu. Resim sanatını ise kendimi bildiğimden beri üzerinde çalıştım ve hiç bırakmadım. Çocukken resim yarışmalarına katılmaya bayılırdım. Ve şimdi 3 yıldır atölyemde kendi tekniğim ile yağlıboya ve akrilik çalışmalar yapmaktayım. 

Çalışmalarınıza baktığımda çok karakteristik bir üslubunuz olduğunu fark ettim. Bir sanatçı için kendi üslubunu keşfetme ve geliştirme  süreci nasıl ilerliyor?

Kendimi ve duygularımı ifade etmek için resim yapmam gerekiyordu ve kendimi yuvarlaklarımı yaparken buldum. Benim için üslubumu keşfetme sürecim kendimi tuvalde ifade ettiğim an çok keyifliydi. Kendimi bu konuda geliştirme süreci ise benim için her tuvalde devam ediyor. Yağlı boya tablolarımda birlik ve çokluk kavramlarının zorunlu beraberliğinden ve uyumundan ilham alıyorum. Bir adet yuvarlaktan başlayıp binlercesi ile tekrar bire vararak her gün başka hikayeleri olan tablolar üretiyorum. 

Sanat üzerine eğitimler aldığınız süreçte hangi sanat akımlarından etkilendiniz? Kendinizi ve üslubunuzu hangi sanat akımına ya da akımlarına yakın buluyorsunuz?

Çağdaş sanat beni en çok etkileyen dönem. Üslubumu ise pop art ve op art (optical art) akımlarına yakın buluyorum. Yayoi Kusama, Newyork’ta MoMa’da tablolarını yakından gördüğüm andan itibaren en etkilendiğim isim.

Kişisel sergi düşünüyor musunuz?

Kişisel sergimi Şubat 2022’de planlıyorum. 

Son olarak biliyorsunuz ki akademik bir eğitim almadan sanat alanında ilerleyen ve çok başarılı olan sanatçılarla devamlı olarak karşılaşıyoruz. Sanata ilgi duyan ve ilerlemek isteyen genç arkadaşlara ne gibi tavsiyeler verebilirsiniz? Sizce bir sanatçı adayı kendini ilk hangi noktalarda geliştirmeli?

Sanat alanında eğitimine devam eden bir sanatçı olarak kendime koyduğum hedefler tavsiye niteliğinde olur mu bilemiyorum. Benim kişisel hedeflerim dünyadaki sanatsal gelişmeleri, yayınları, sergi ve konferansları yakından takip etmek ve ilham almak. Üretmenin ve gelişmenin sonsuz olduğuna inanarak bıkmadan üretmek. 

Bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir