İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

SAHA Derneği’nden Aslı Çavuşoğlu’na Destek

Çağdaş sanatı destekleme girişimi SAHA Derneği, 11 Temmuz 2020 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Massachusetts Museum of Contemporary Art’ta (Mass MOCA) açılan “Kissing Through the Curtain” başlıklı sergiye Türkiye’den davet edilen Aslı Çavuşoğlu’nun yeni eser üretimine destek veriyor.

Alexandra Foradas’ın küratörlüğünde düzenlenen “Kissing Through the Curtain,” çevirinin kısa, aracılı ve kusurlu doğasını, insanın sınırlar üzerinden ve sınırlara rağmen iletişim kurma çabası üzerinden ele alıyor. Sergideki 10 sanatçı sınırlara odaklanarak iletişim kurma biçimlerini ele alıyor. Bu iletişim kurma biçimleri yalnızca diller arasında değil, uluslar, kültürler, medya, beden ve bireysel zihinler arasında da araştırılıyor.

Sanatçı Aslı Çavuşoğlu’nun sergi içinde bir sergi niteliğindeki With Just the Push of a Voice başlıklı yerleştirmesi adını Gabriel Garcia Márquez’in 1975 tarihli “Başkan Babamızın Sonbaharı” adlı romanından alıyor. With Just the Push of a Voice, aynı dili konuşan insanlar arasında çevirinin gerekli olduğu durumları inceler. Semboller ve kelimeler, kişinin kendi inançlarının veya kimliğinin göstergesi olarak ve devrimin aracıları olarak güç unsuru haline gelir. Silinme ve sansürlenme anları farklı mana ve önem kazanır. Belki de bir söz saray kapılarını açabilecek güce sahiptir.

Sanatçılar: Nasser Alzayani, Aslı Çavuşoğlu, Justin Favela, Christine Sun Kim, Kameelah Janan Rasheed, Jimena Sarno, Clarissa Tossin, Jessica Vaughn, Osman Khan, Kim Faler

Aslı Çavuşoğlu'na saha derneğinden destek

Aslı Çavuşoğlu hakkında:

1982 İstanbul doğumlu olan Aslı Çavuşoğlu, kültürel ve tarihsel olguların bireylerce nasıl dönüştürüldüğünü, temsil edildiğini ve yorumlandığını inceler. Çeşitli mecralar üzerinden çalışan Çavuşoğlu, projelerinde sıkça bir yazar, tercüman ya da danışman rolü üstlenerek, ortak tarihlerimizin güvencesiz ve öznel doğasının altını çiziyor. Güncel kişisel sergilerinin arasında The Place of Stone, New Museum, New York (2018); Red / Red, MATHAF Arab Museum of Modern Art, Qatar (2016); In Diverse Estimations Little Moscow [Aslı Çavuşoğlu: Farklı Tahminlerde Küçük Moskova], RISD Museum, Providence (2014); Taşlar Konuşuyor, ARTER, İstanbul (2013) ve Murder in Three Acts [Üç Perdede Cinayet], Delfina Foundation, Londra (2013) sayılabilir. Eserleri ise aralarındaPalais de Tokyo (Paris, 2020), Castello di Rivoli (Torino, 2019 & 2017), Between Bridges, Berlin (2018); Moderna Museet, Stockholm (2017); Manifesta 11, Zürih (2016); Van Abbemuseum, Eindhoven, Hollanda (2016); 14. İstanbul Bienali (2015); New Museum, New York (2015); 2. Kiev Bienali (2015); Witte de With Center for Contemporary Art, Rotterdam (2014); MAK, Viyana (2013); Darat al Funun, Amman (2013); 11. Baltic Trienali, Vilnius (2012); Institute of Contemporary Arts, Londra (2012); Frieze Projects, Londra (2012) ve Performa 11, New York (2011)’un bulunduğu kurumlarda sergilenmiştir.

Mass MOCA hakkında: 

Massachusetts Güncel Sanat Müzesi, Massachusetts’in North Adams şehrinde yer alan dönüştürülmüş bir fabrika binası kompleksinde bulunan bir müzedir. ABD’deki güncel görsel sanatlar ve sahne sanatları için en büyük merkezlerden biri konumundadır. MASS MoCA, hem tanınmış hem de kariyerinde gelişmekte olan sanatçıların yapıtlarına yer veren bir program izliyor. Müze, geleneksel müzelerde gerçekleştirilmesi mümkün olmayan büyük ölçekli enstalasyonlara odaklanıyor.

Serginin yayınını online olarak buradan inceleyebilirsiniz.

SAHA Derneği hakkında

Ülkemizin çağdaş sanat üretimini ve uluslararası tanınırlığını artırmak amacıyla kâr amacı gütmeyen uluslararası sanat projelerine karşılıksız destek veren SAHA, bir sivil toplum kuruluşu olarak 2011 yılında kuruldu. Ayrıca kurduğu uluslararası ortaklıklarla yurtdışındaki misafirlik (residency) programlarına Türkiye’den sanatçı ve küratörlerin katılımını sağlıyor. SAHA’nın yeni projesi SAHA Studio ise sanatçılara çalışma ortamı ve küratöryel desteğin yanı sıra projeleri için üretim, araştırma ve sunum bütçesi ile çalışmalarını sürdürebilecekleri bir mekân sağlıyor.
www.saha.org.tr
instagram.com/sahadernegi/
facebook.com/SAHA-Dernegi twitter.com/SAHA_Istanbul

Bir yorum

  1. Özkan Aktuğ Özkan Aktuğ 25/07/2020

    Hergün değişik bilgi,her gün kaliteli sunumlar,sizlere çok teşekkür ediyorum…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir