İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

SAHA, Guido Casaretto’nun Polonya’daki Kişisel Sergisine Eser Üretim Desteği Veriyor

SAHA – Çağdaş Sanatı Destekleme Girişimi, Guido Casaretto’nun 25 Ekim 2019 – 22 Mart 2020’de Polonya’da Krakow Güncel Sanat Müzesi’nde düzenlenen kişisel sergisi “The Ghosts of Matter”a eser üretim desteği sağlıyor. Küratörlüğünü Agniezska Sachar’ın yaptığı sergide Casaretto’nun 2014 ile 2019 yılları arasında ürettiği heykel, yerleştirme ve video gibi çeşitli medyumlarda toplam 17 yapıtı yer alıyor. SAHA, sergide yer alan 7 yeni eserin üretimini destekliyor.

Sanatçı Guido Casaretto dağlar, deniz, evrenle birlikte ahşap ve taşla ilgileniyor. Bunun yanı sıra mobilyalar ve tavanların özelliklerini inceleyerek işlenmiş maddeleri araştırıyor. Bu arayışın sonucu olarak “insan”ı da ele alıyor. Temel maddeleri ressamların, heykellerin ve esnafların deneyimine başvurarak geleneksel teknikleri kullanarak işliyor. Sanatçının insan yapımı nesnelere yaklaşımı ise çok daha karmaşık. Örnek vermek gerekirse; gardıropları pulverize eder ve elde edilen toz ahşap ve camı tutkalla karıştırılarak orijinal nesnelerin işlevsiz kopyalarına dönüştürür. En tuhafı, sanatçının insanla ilgili olarak kullandığı teknik. Sanatçı, internette bilgisayar animasyonlarında kullanılmak üzere üretilmiş insan figürlerini buluyor. Belirli kişilerin yüzlerce görüntüsünü bir araya getirip bir bütün oluşturan bu tekniği sanatçı heykellerinde de kullanıyor. Guido Casaretto, geleceğimizin bugünün mükemmel bir taklidi olduğunu öne sürerek evrende maddenin çeşitli biçimlerini analiz eder ve farklı teknikler aracılığıyla replikalarını üretiyor.

Guido Casaretto (1981) İstanbul’da yaşayıp çalışıyor. Sanatorium’un kurucularından olan sanatçının kişisel sergileri: The Ghosts of Matter, (MOCAK, Krakow, Polonya, 2019), Papa ve Galileo Küçük Bir Anlaşmazlığa Düştü (Zilberman Gallery, İstanbul, Türkiye, 2017), Synesthesia (Zilberman Gallery, İstanbul, Türkiye, 2015), Sistem Dışı Bağıntılar (Zilberman Gallery, İstanbul, Türkiye, 2012), Varsayılan (Sanatorium, İstanbul, Türkiye, 2011); katıldığı karma sergilerden bazılarıysa şunlardır: Huzursuz Anıtlar (Zilberman Gallery, İstanbul, Türkiye, 2018), Kentsel Adalet (CerModern, Ankara, Türkiye 2015), Venedik Bienali Italyan Pavyonu (Venedik, İtalya, 2011) ve Teatro Comunale (İtalya, 2000).

Casaretto’nun çalışmaları MOCAK–Krakow Çağdaş Sanat Müzesi (Krakow, Polonya) ve National Gallery of Victoria (Melburn, Avusturalya) dahil olmak üzere Avrupa ve Orta Doğu’daki pek çok özel koleksiyonda yer almaktadır.

MOCAK, Polonya’nın Krakow şehrinde 2010 yılından beri güncel uluslararası sanat, eğitim, araştırma ve yayın projelerine odaklanan bir program sunar. Savaş sonrası avangard ve kavramsal sanat bağlamında son 20 yılın sanatını sunmanın yanı sıra bilişsel ve etik değer ve günlük gerçeklikle ilişki dahilinde sanat yaratma fikrine odaklanmak MOCAK’ın iki temel amaçları arasında yer alır. https://en.mocak.pl

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir