İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

SAHA Yazı Dizisi, Venedik Bienali 58. Uluslararası Sanat Sergisi Değerlendirmesi ile Devam Ediyor

Sanatçıların, küratörlerin ve eleştirmenlerin üretim ve etkileşim ortamlarını geliştirmeyi amaçlayan SAHA Derneği‘nin bağımsız sanat yazınına destek vermek için başlattığı yazı dizisi, sayın Evrim Altuğ’un 11 Mayıs tarihinde açılan Venedik Bienali değerlendirmesi ile devam ediyor.

Evrim AltuğHalil Altındere’nin SAHA’nın prodüksiyon desteği verdiği “Neverland” isimli yerleştirmesinin yanı sıra, bienalde sergilenen diğer çalışmalarını da ele aldığı “Küresel bir umut kampı olarak Venedik” başlıklı yazısına şöyle başlıyor:

“Dünya sanatından yüzlerce imza ve bayrağın yasal göçmenliğini iki senede bir kabullenen Venedik’te bu yıl düzenlenen 58’inci sanat bienali, bünyesindeki beynelmilel izleyiciden envai çeşitteki esere kadar, bu dünyada kimin daha kalıcı, kimin geçici olduğunu sorgulatır çetin yapıtlara bu yıl da ev sahipliği yapıyor. Gerçeğin hakikatle körebe oynadığı entelektüel bir sığınmacı kampı olarak bienal, tartışılan işleriyle olduğu kadar, yokluğu sergilediği haliyle de altı ay boyunca ziyaretçi kabul ediyor.”

Yazının tamamını okumak için tıklayınız.

Evrim Altuğ Hakkında

MÜGSF Televizyon Bölümü ve İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Sahne ve Gösteri Sanatları Bölümü’nde (burslu olarak) bir süre eğitim alan Evrim Altuğ aynı üniversitede Tasarım Kültürü ve Yönetimi Sertifika Programı’na katıldı. 9. Kanal Televizyonu’nda 1998 yılında stajyer olarak başlayan ve 2000 yılında bölüm sorumlusu olarak biten sanat muhabirliğini, 2000-2005 yılları arasında Radikal gazetesi Kültür Sanat Servisi’nde devam ettirdi. 1000’den fazla yazı, röportaj ve özel haber hazırladı. 12 Eylül 1980 darbesi ile kapatılıp, 2003 yılında yeniden faaliyete açılan Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Birliği – AICA Türkiye’nin kurucu üyeleri arasında yer aldı. Kısa bir süre Açık Radyo’da, Dr. Ömer Madra eşliğinde “Açık Gazete”leri okudu. 2003 yılında, İstanbul Bilgi Üniversitesi 3. Performans Günleri’ne Recycled Performance adlı eleştirel bir çalışmayla katılan Altuğ, çok sayıda sergi kataloğu metni yazdı ve söyleşiler gerçekleştirdi; dört yıl boyunca,  www.gazetem.net sayfasında yazıları yayımlandı. Mart 2006-07 arasında BirGün gazetesinde kültür-sanat editörü ve muhabiri olarak görev alan Altuğ bunun yanı sıra Newsweek Türkiye dergisinin kurucu kadrosunda kültür-sanat alanında çalıştı. Ardından Sabah gazetesine, 2009 yılına değin, muhabir ve editör sıfatıyla transfer oldu. Henkel Art Award, Pınar Çocuk Resim Yarışması ve Full Art Prize gibi çeşitli sanat ödüllerinde jüri üyeliğinde de bulunan Altuğ, Milliyet Sanat, Sanat Dünyamız ve Cumhuriyet gazetesi için yazılar yazdı, Cumhuriyet gazetesinin kültür sanat şefliğini ve muhabirliğini yaptı. Halen Art Unlimited, Artful Living ve Gazete Duvar’da yazıyor ve Açık Radyo’da Rahmi Öğdül ile ‘Yolgeçen’ programını sunuyor.

SAHA Derneği

Kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşu olarak, çağdaş sanatı destekleme amacında birleşen bir grup sanatsever tarafından 2011 yılında kuruldu. Dernek, Türkiye çağdaş sanatının tanınırlığını ve bilinirliğini artırmak amacıyla, bu doğrultudaki projelere karşılıksız destek veriyor. Evrensel değerlere saygılı ve demokratik duruşuyla, Türkiye çağdaş sanatı için özgür bir “saha” oluşturulmasını misyon ediniyor.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir