Kurmaca, resmî tarih anlatılarına nasıl bir alternatif oluşturabilir? Hayal gücü, geçmişi anlamlandırmada ne gibi olanaklar sağlayabilir? Sanatçılar Maria Andersson ve Nancy Atakan’ın Uygun Adım Marş! sergisi paralelinde hazırlanan bu ilgi çekici atölyede, sanat-tarih ilişkisi cinsiyet ve tanıklık kavramları temelinde irdelenecek. Araştırmacı Nora Tataryan, ülkemizde beden eğitiminin kuruluş hikâyesini görselleştiren sergideki işlerden yola çıkarak katılımcılarla minör tarih yazımı pratiğinin sınırlarını tartışmaya açıyor.
“Gerçekle Kurmaca Arasında” atölyesi (Türkçe) yalnızca 12 kişiliktir ve kayıt için isim, soyisim ve iletişim bilgileri 22 Temmuz Pazartesi gün bitimine kadar hemen aşağıda bulunan mail adresine gönderilebilir.
public.programs@saltonline.org
Nora Tataryan
University of Toronto bünyesindeki Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Enstitüsü’nde doktora adayı. Kültürel çalışmalar alanında sırasıyla Sabancı Üniversitesi ve Concordia University’de yüksek lisans eğitimi aldı. Feminizm, teori ve teknobilim odaklı Catalyst dergisinin editörlüğünü yapıyor; estetik teori, feminist felsefe ve psikanaliz üzerine çalışmalarını sürdürüyor.
Görsel
Selim Sırrı Tarcan’ın büyük kızı, “memleketin ritmik danslarının mucidi” Selma hanım, koreografisini yaptığı Danse de Pompadour ve Macbeth’in Vicdanı danslarından figürleri kız kardeşi Azade hanımla sergilerken (kaynağı bilinmeyen gazete kupürü) İstanbul Şehir Üniversitesi Kütüphanesi, Taha Toros Arşivi
İlk yorum yapan siz olun