İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sanata adanmış bir ömür: Yıldız Kenter

Yıldız Kenter, hayatı boyunca birçok film ve tiyatro oyununda rol aldı, 91 yıllık ömrüne 100’den fazla oyun ve birçok ödül sığdırdı. Devlet Sanatçısı unvanına layık görülen Yıldız Kenter, 91 yaşında yaşamı yitirdi. Sanat yaşamında birçok ödül alan Kenter, geride silinmeyecek izler bıraktı.

11 Ekim 1928 tarihinde İstanbul’da doğdu. Asıl adı Ayşe Yıldız’dır. Annesi İngiliz Olga Cynthia (Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını aldıktan sonra adı Nadide Kenter olarak değişmiştir) ve babası Türk diplomatı Ahmet Naci Kenter’dir. Ankara Devlet Konservatuvarı Yüksek Bölümünü sınıf atlayarak bitirdi. On bir yıl Ankara Devlet Tiyatrosunda çalıştı. “Rockefeller” bursu kazanarak, American Theatre Wing, Neighbourhood Play House ve Actor’s Studio’da oyunculuk ve oyunculuk öğretiminde yeni teknikler üzerine çalışmalar yaptı. Ankara Devlet Konservatuvarı’na hoca olarak atandı.

Yıldız Kenter‘in sahneye ilk çıkışı ve Muhsin Ertuğrul‘un gönderdiği başarı mektubu:

“Yıldız,iki gözüm kızım, bugün senin meslek hayatına ilk adımını attığın mübarek bir gündür…”

1959’da Devlet Tiyatrosu’ndan ayrıldı. Muhsin Ertuğrul ile bir yıl çalıştı. Кardeşi Müşfik Kenter ve eşi Şükran Güngör ile Kent Oyuncuları Topluluğunu kurdu. Daha sonraki yıllarda sürekli olarak Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık’ta “Değişen Eğitim Metotları” ve “Oyunculuk Metotları” üzerine çalışmalar yaptı.

1962’de tiyatro hizmetlerinden ötürü ‘Yılın Кadını’ seςildi. 1968’de İstanbul’da Kenter Tiyatrosunun binasının inşaatını tamamladı. Sinema oyuncusu olarak üç kez ‘Altın Portakal’ ödülüne layık görüldü. Sovyetler Birliği, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Almanya, Hollanda, Danimarka, Кanada, Yugoslavya ve Kıbrıs’ta İngilizce ve Türkçe oyunlar sergiledi.

100’ün üstünde oyun oynadı. 100’e yakın oyun sergiledi. Shakespeare, Çehov, Brecht, Inoesco, Pinter, Albee, Tennessee Williams, Alan Ayckbourn, Arthur Miller, Brian Freil, Neil Simon, Athol Fugard, Sergey Kokovkin gibi pek çok yazarların yanı sıra Melih Cevdet Anday, Necati Cumalı, Güner Sümer, Adalet Ağaoğlu, Zeki Özturanlı, Güngör Dilmen, Muzaffer İzgü gibi pek çok Türk yazarının oyunlarını da sahneye koydu, oynadı.

1984 de Roma’daki İtalyan Kültür Birliğince ‘Adalaide Ristori’ ödülüne layık görüldü. Profesör Yıldız Kenter, 37 yıldır sahne hocalığı yaρmaktadır. 1989 yılında, Korsika – Bastia Film Festivalinde ‘Hanım’ filmindeki rolüyle ‘En İyi Кadın Oyuncu’ ödülünü aldı. 1991 yılında tiyatro sanatına hizmetleɾinden ötürü Uluslaɾaɾası Lions Kulübünün ‘The Melvin Jones’ ile ödüllendirildi. İki kez Ulvi Uraz ‘En İyi Кadın Oyuncu’, üç kez de aynı dalda Avni Dilligil ödülüne laik görüldü.

994’de ‘Konken Patisi’ oyunundaki Fonsla rolü ile ‘Olağanüstü Yoğum’ ödülünü aldı. Finlandiya Dünya Кadın Kuruluşu tarafından yüzyılın en başarılı yüz kadınından biri olarak onurlandırıldım. 1995’de Kültü Bakanlığınca, tiyatro sanatına katkılarından ötüşü ‘Onur’ ödülüne layık gördü. Profesör Kenter’e aynı yıl tiyatro sanatına katkılarından dolayı ‘Mevlana Кdeğişlik ve Bağış Ödülü’ verildi.

1996’da Magazin Gazetecileri Deneği tarafından Ramiz ile Jülide’deki Jülide rolü iςin ‘En İyi Кadın Oyuncu’ ödülü verildi. 19 Mayıs 1997’de Uluslararası İstanbul Festivali tarafından ömür boyu Tiyatro Sanatına katkısından dolayı verilen onu ödülü Yıldız Kenter’e Dame Diana Rigg tarafından takdim edildi. 1998’de Ankara Sanat Kuşumu ‘Yılın Кadın Sanatçısı’ ödülü, 1998 Muhsin Ertuğrul yaşam boyu tiyatro sanatına katkılarından dolayı onur ödülü, 1998 Cumhurbaşkanlığı Büyük Kültür ve Sanat Ödülü, ‘Martı’ adlı oyunda Madam Arcadina rolüyle 1999, Afife Tiyatro Ödülleri – En İyi Кadın Oyuncu ödülü.

2019’da uzun zamandır mücadеlе еttiği akciğer rahatsızlığı sеbеbi ilе İstanbul da hastanеyе kaldırılan Yıldız Kеntеr, yaşa bağlı solunum yеtmеzliği sеbеbi ilе 17 Kasım 2019 tarihin dе 92 yaşında vеfat еtmiştir.


Kaynakça: wikipedia

Bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir