İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sanatçı Deniz Karakurt Şekerci ile Söyleşi

Merhaba Deniz Hanım. Öncelikle bize biraz kendinizden ve eğitiminizden bahseder misiniz?

Merhabalar. Ben Antalya’da yaşıyorum. Lisans ve Yüksek Lisans eğitimlerimi Akdeniz Üniversitesi’nde resim bölümünde tamamladım. Sakin ve disiplinli biri olduğumu söyleyebilirim.

Resimlerinizde neleri anlatıyorsunuz ve resim yaparken nelerden ilham alıyorsunuz?

Resimlerimde, geleneksel tuval ve boya ile çözümlenmiş resim yüzeyine tekstil malzemesi eşlik etmekte. Bu sergide; Hayatın içinde kaybolmuş kadınların hikayelerini izleyiciye sunmaktayım. Hikâyenin kahramanları gerçek hayatta var olan ve varlığını sürdürmeye çalışan kadınlar. Hikâyenin anlatım biçimi ise anlatıcının sanatçıda bıraktığı duygu ile bir araya gelmekte. Resimlerimde dikiş iplerinin kullanım biçimleri, estetik bir yüzey oluşturmanın yanında, insanın yaşam sürecine etki eden izler olarak yer eden metaforları da içermektedir. İğneyi tuvale her batırışta iplerin yüzeye sabitlenmesi, yaşantımız boyunca benliğimize kalıcı olarak işleyen izlerin bir benzeridir. Güncel üretim biçimiyle, daha çok kadınların kullandığı geleneksel bir yöntemi sentezleyerek yaşamda geçmiş-şimdi-gelecek kavramları arasında da bir ilişki kurulması sağlamak da diyebiliriz. Modern yaşamdaki kadının yeri ve üstlendiği görevler üzerine de odaklandığım işlerimde izleyiciyi özgürlük ve yalnızlık kavramları üzerinde de düşünmeye itmeyi de amaçlamaktayım. İlham aldığım kadınlar hem hayatımda olan hem de hiç tanımadığım ama hikâyesini benimle paylaşmak isteyen kadınlar da olabiliyor. Bu hikâyeler anlatıcısı tarafından tüm varlığı ve duygusu ile bana ulaşmakta. Bunun dışında benim izlediğim ve yaşadığım sahnelerde resimlerime girmekte.

Sanatçı Deniz Karakurt Şekerci

Eserlerinizin tekniği ile ilgili bilgi verebilir misiniz, çoğu izleyici kolaj sanıyor?

Evet. Bu konuda izleyiciye aslında sürpriz yapıyorum da diyebilirim. Günümüz dijital çağında eser görsellerimizi sanal platformlarda sunuyoruz. Burada resmim gerçeği ile karşılaşmayan izleyicide ister istemez farklı izlenimler oluşturabiliyor. Resmin yüzeyine kolaj olarak yapıştırdığımı düşünenler olabiliyor. Eserin orijinalini görünce şaşırdıklarını söyleyebilirim.

Resimlerin oluşma süreci ile ilgili şöyle söyleyebilirim. İmgemde neteleştirdiğim komposizyonu çoğunlukla gerçek modelden bağımsız tuvale aktarıyorum. Bazen duruşları ile ilgili fotoğraflar çekiyorum. Ancak portrelerin çektiğim fotoğraflardan bağımsız imgesel bir biçimde kafamdaki surete dönüştüğünü söyleyebilirim. Daha sonra akrilik boya ile resmin bana göre ilk aşamasını tamamlıyorum. Sonrasında tekstil malzemesini kullanacağım yüzeye devam ediyorum. Buna da ikinci aşaması diyebiliriz. Bu süreç çoğunlukla resimlerimdeki pentür ile örtüşerek gidiyor. Tekstil malzemesi olarak koton ipler ve kullanacağım yüzeye göre faklı iğneler ile gerçekleşiyor. Bu aşama hem sabır hem de riskli kısmı diyebilirim. Nakış eğitimi almadım. Hatta bu konuda tek bir video dahi izlemediğimi söyleyebilirim. Resmin duygusu ile devam ediyor. Yer yer dağınık ve dışarı sıçrayan ipler de resmin bir parçası ve tamamlayıcısı bana göre. Bu aşamadan sonra akrilik boya ve tekstil malzemesinin birbiri ile örtüşmesi için tekrar boya ve iplerle aynı anda devam ediyorum. Bana göre tutarlılık tamamlandığında resmim de bitmiş oluyor.

Sanatçı Deniz Karakurt Şekerci

Bu teknik nasıl oluştu? Var mı sizin de bir hikâyeniz?

Evet bir hikâyem var. Ben üniversiteyi çalışıp okudum. Bu süreçte cerrahinin tüm vakalarına girdim. Ve aslında bu iplikler cerrahi geçmişimin bana hatırlatmaları. Orada bir araya getirdiğimiz tüm dokular için attığımız dikişler zamanla resimlerime de dahil oldu. Bu tabi resme ne ekleyebilirim ya da bunu da bir deneyeyim olarak değil tamamen yaşanmışlık ve iplerin resimlerimde tıpkı bir cerrahi dikiş gibi görev üstlenmesi diyebilirim. Dikiş atılan dokuların zaman içinde nasıl kapandığını ve iyileştiğini görüyoruz ancak izini ortadan kaldıramıyoruz. Benim resimlerimde kadınlar bunu yaşayan kadınlar. İlk olarak gerçek cerrahi malzeme ile çalıştım. Ancak zaman içinde verilerek ipler zamanla çoğaldı ya da bir forma dönüştü.

Sanatçı Deniz Karakurt Şekerci

Gelecekteki projeleriniz nelerdir? Farklı konuları ele almayı düşünüyor musunuz?

Gelecek ile ilgili şöyle söyleyebilirim. Nasıl yaşantılarımız sürprizlere gebe ise resimlerimde konular yaşantısına biraz öyle devam ediyor. Yaşayacaklarım, karşılaştıklarım, etkilenimlerim resimlerimin de benimle birlikte değişmesine ve dönüşmesine sebep oluyor. Farklı konu olarak sadece kadın olmayabilir. Bu yaşantıda erkekler ve lgbt bireyler de birçok sorun yaşıyor. Ben de bireyin oluşturduğu etki resimlerimde varlığını sürdürecek. Figürden ayrılmayacağımı söyleyebilirim ama. Bir sonraki kompozisyonum bizlere dayatılan güzellik algısına ters kadınlar olacak sanırım.

Antalya den art gallery sanatçısıyım. Galeri ile nitelikli fuarlar ve projelerde de yer alacağız.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir