İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Şerif Kino “Tanık Silüetler” ile Mardin Müzesi Sanat Galerisi’nde


“Tarihi eserlerin korunduğu ve sergilendiği yer” kimliğini de aşarak, bireyi, aileyi, okulu, toplum genelinde öğrenme ve sosyalleşmeyi hedefleyerek sanatla buluşturan “Mardin Müzesi”, 15 Kasım 2019 tarihinde Şerif Kino’nun “Tanık Silüetler“ isimli kisisel resim sergisi için Sanat Galerisi’nde kapılarını açıyor.

Ülkemizi yurt dışında bir çok kez kişisel sergi ve sempozyumlar aracılığıyla temsil etmiş olan sanatçımız Şerif Kino, ‘Don Kişot’u yeniden yorumlayarak  günümüze yansıyan halini betimliyor.  Miguel de Cervantes Saavedra’nın roman kahramanı olan Don Kişot, haksızlığa karşı başkaldıran kahraman bir birey olarak özgün boyutlarda yaşadığı bireysel girdapları aracılığıyla aslında toplumu aynalamaktadır. Don Kişot’un tarihsel kahraman boyutunun yanı sıra ayna faktör yetisini resimleri aracılığıyla vurgulayan sanatçımızın, yeni kişisel sergisi “Tanık Silüetler” 15 Kasım 2019 tarihinde Mardin Arkeoloji Müzesinde ziyaretçilerini bekliyor olacak.

“Sanat bitmeyen bir serüven, yaratım ve üretim süreci olarak ifade edilebilir. Bir daha dünyaya gelsem yine sanatçı olurdum” diyen sanatçımızın sergi küratörlüğünü ise daha önce birçok sanatsal projede adına rastladığımız, saygıdeğer “Wenda Koyuncu” üstleniyor.

Türk sanatçı, teorisyen, sanat tarihçisi ve akademisyen olan “Emre Zeytinoğlu” bakın “Tanık Silüetler” kişisel resim sergisi ve “ Şerif Kino” için neler söylemiş;

Emre ZEYTİNOĞLU

Sanatçı Şerif KİNO’nun resimleri, yaşamakta olduğu bölgenin sert yaşam koşulları ile doğrudan değil ancak dolaylı bir şekilde bağlantılar içeriyor. Bu resimler ilk bakışta son derece renkli ve aynı zamanda da insana yaşama sevinci aşılayan bir atmosfer sunuyor. Neresi olduğu bilinmeyen, iç içe geçmiş, yer yer boşluklar ve derinlikler ile durağanlaşmış geniş mekanlar, kullanılan renklerin yakın tonlarda oluşları sayesinde rahatlatıcı, ideal bir yaşam alanı gibi görünse de bir yandan da bu alanda yer alan figürler, izleyiciye tedirgin edici bir duygu veriyor. Şerif KİNO’nun figürleri birer siluet halinde oldukları için bunlar kendilerini birtakım küçük mimiklerle ya da çarpıcı yüz ifadeleriyle ortaya koyamazlar; onların ifade olanakları, bir şeyler anlatabilme güçleri yalnızca hareketlerindedir. Örneğin bir araya gelişler, yalnız kalışlar, durmalar, yürümeler, bir yöne doğru akıp gitmeler ya da bazı olağandışı beden aktiviteleri bu figürlerin karakterlerini eylemler aracılığı ile belirler. Kompozisyondaki kişiler tanımsız, birbirine benzeyen ve neredeyse gizlenmiş gölgelerdir ama sürekli bir aciliyet içindedirler. Sanki biraz önce çok önemli bir şey olmuştur ya da biraz sonra olacaktır. Ve belki şöyle demek daha doğrudur: Bu figürler, sanki yaşanmış bir olaydan sonra her an bir şey olacakmış duygusu içindedirler ki izleyiciye de bu duyguyu aynen yansıtırlar. Öte yandan söz konusu aciliyeti yansıtan ve bu anlamda hep eylem halinde bulunan siluetler arasına bazı sembol figürler de yerleştirilmiştir. Bunlar kimi zaman bir Don Kişot kimi zaman da bir Şarlo’dur; belki de onlar tuvalde geçen olayı denetleyen ve o olayın seyri karşısında nasıl düşünebileceğimizi, neler yapabileceğimizi ya da bir izleyici olarak hangi konumda bulunduğumuzu ironik açıdan gösteren işaretlerdir. Kimi zaman da tuvalde yine siluetler halinde nesneler ile karşılaşırız: Bir tank, bir uçak ya da şiddeti, savaşı çağrıştıran diğer şeyler… Bunlar da ilk bakışta o rahatlatıcı, ideal bir yaşam alanı gibi görünen mekanda yerlerini alırlar. Ne var ki Şerif KİNO’nun resimlerinde bunlardan hiçbiri, mekanın durağanlığının önüne geçmez, ortalığa rahat kaçırıcı, olağandışı mesajlar yaymaz. Mekanın yaşam sevincine yönelik atmosferi, bunların tümünü emer ve olası bir karamsarlığı yok eder oysa bir tedirginliği korumaktan da asla vazgeçmez.

“Hayal ve Gerçek” arasında ki geçişleri ile asilzade olmanın gereğini, kahramanca yaşayarak ifade eden bir şövalyenin günümüze yansıyan çağdaş yansımasını izlemeniz için 15 Kasım 2019 Saat 16.00’da Mardin Müzesi Sanat Galerisine davetlisiniz.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scan the code