İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sevginin Müziği “Allegra”

Yazan: Osman Enfiyecizade

Merhaba değerli “Gazete Sanat” okurları. Bu hafta sizleri Avrupa’da contemporary müziğin en iyi temsilcilerinden biri olarak kabul edilen İran asıllı İtalyan besteci – piyanist Kiann’ın son çıkardığı “Live From Vienna” adlı albüm ve albümün geçen hafta çıkan bonus teklisiyle tanıştırmak istiyorum.

Başarılı müzisyen Kiann küresel salgın sürecinde meslektaşları gibi sahnelerden ve dinleyicilerinden uzak kalsa da bu süre içinde sürekli çalışarak ve üreterek birçok farklı alanda başarılı işlere imza attı.

Sanatçı, müziğin konser salonlarından uzak kaldığı bu zorlu dönemde çevrim içi yapılan
etkinlik ve konserleri çok yakından takip etmiş ve yapılan etkinliklerin hem görsel – işitsel kalitesi açısından özensiz hem de seyircilerin beklentilerini karşılamaktan uzak olduğunu gözlemlemiş.

“Live From Vienna” albümü bu olumsuz gözlemleri üzerine canlı konser formatı,
profesyonel ses ve video kaydı imkânları ile seyircisiz olarak Viyana’daki ünlü
Musikverein binasında bulunan “Bösendorfer Salonu”nda kayıt altına alınmış. Albümü en özel kılan şey ise adından da anlaşıldığı gibi canlı konser kaydı mantığı ile kayıt edildiği için kayıt sırasında ve sonrasında hiçbir düzeltme ve değiştirme olmadan başından sonuna kadar olduğu gibi yayınlanmış olması.

10 eserlik “Live From Vienna” albümü sadece solo piyano eserlerinden oluşan bir albüm değil. Kiann evrensel sesiyle eserlerine çok yakıştığını düşündüğünden bestelediği 6 eserine kendisine eşlik etmesi için çellist Ana Percevic için yeni çello partisyonları eklemiş.

Sonuç olarak Kiann canlı konser atmosferinde kalite ve özenden asla feragat etmediği yumuşak ve hüzünlü müziği ile dinleyicilerini düşünmeye ve hissetmeye sevk ettiği bir albüme imza atmış.

Sanatçı bu etkileyici albümü dijtal müzik platformlarında yayınlandığı andan itibaren müzikseverlerin yoğun beğenisinin ve ilgisinin ardından geçtiğimiz günlerde albümünün bonus teklisi Allegra’yı yayınladı.

Klasik müzikte İtalyanca bir terim olan “Allegra” neşeli ve biraz da tempolu bir müzik anlamına gelse de parça bu terimin ifade ettiği özelliklerle çok az benzerlik göstermekte. Allegra aslında Kiann’ın kızına ithaf ettiği bir eser. Ona olan sevgi ve duygularını müzikle ifadesi sebebiyle çok özel ve kişisel bir çalışma niteliğinde. Allegra “Live from Vienna” albümü kayıt çalışmaları sırasında ilk başta solo piyano için bestelenmiş. Ancak sanatçı daha sonra çellonun davudi sesinin duygularının ifadesini kuvvetlendirmekte mükemmel bir araç olacağını düşünmesi sebebiyle bu esere de çello partisyonları eklemiş.

“Allegra” birçok iç içe geçmiş formdan oluşan bir beste ki bunlardan bir tanesi de ninni. Sanatçı aslında bu parçayı sadece bir dinleyici – ithaf ettiğim kızımın dinlemesi – için yazmış fakat daha sonra bu saf sevgi mesajını tüm dinleyicilerine ulaştırmanın ve bu özel duyguyu kendisi ile birlikte paylaşmalarının çok daha güzel olacağına inanarak yayınlamaya karar vermiş.

Kiann bu çok özel bonus teklisini sadece hayranları ile paylaşmak adına teklisinin videosunu Facebook hayran sayfasında yayınlamış. Allegra’yı dinlemek için buraya tıklamanız yeterli…

İnsanlık için fark yaratacak en önemli şeyin sevgi olduğunu düşünen sanatçı Allegra’yı dinleyen herkesin eserin içinde barındırdığı saf sevgiyi dinleyicilere ulaştırabileceğine ve en az kendisi kadar duyup hissedeceklerine inanmış.

Allegra haricinde bu albüme dair başka bonus tekliler yayınlamayacağını duyuran sanatçı yeni projelerine odaklanmış olarak piyano, elektronik müzik, crossover, klasik müzik ve orkestra için birçok yeni farklı tarz ve türde eser üzerinde sürdürdüğü çalışmalarının müjdesini verdi.

Başarılı sanatçı pandemi imkân verirse Türkiye’ye ve Türk hayranlarına çok özel süprizler hazırlığında olduğunu da ifade etti.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir