İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Şeytan Tozu’nun Gizemi

Avusturya’lı yazar Leo Perutz’un “Şeytan Tozu” adlı romanı Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları Modern Klasikler Dizisi’nde yerini aldı. Leo Perutz’un halkı histeriye ve isyana sürükleyen bir laboratuvar deneyinin hummalı öyküsünü anlattığı 1933 tarihli romanı, Almanya’da o dönem Nazilerin aynı yıl iktidara gelmesiyle birlikte yasaklanmıştı.

Kitlelerin manipülasyonu üzerine ustaca yazılmış, 1930’ların başında geçen bu romanda, yazar bizi gizemli mi gizemli bir eski dünya atmosferine buyur ediyor. Romanın konusu ise şöyle; Girdiği komanın ardından hastanede bilinci yerine gelen Dr. Amberg, Vestfalya’nın hâlâ feodal dönemi yaşayan uzak bir köyünde doktor olarak işe başladığını hatırlar. Hizmetine girdiği Baron von Malchin, Kutsal Roma İmparatorluğu’nu canlandırma düşleri kurmakta, hatta iktidarı devralacak bir veliaht yetiştirmektedir. Baronun Tanrı inancını dünyaya geri getirmek için laboratuvarda çavdar mahmuzundan damıttığı uyuşturucu ise köy halkını felaketin eşiğine getirmiştir. Amberg’in hatırladığı bütün bu olaylar gerçek midir? Yoksa doktorların ileri sürdüğü gibi komadayken gördüğü rüyalardan mı ibarettir?

“Şeytan Tozu” Zehra Aksu Yılmazer’in özenli çevirisiyle İş Bankası Kültür Yayınları etiketiyle tüm kitapçılarda…

Leo Perutz kimdir?

LEO PERUTZ (1882-1957): Avusturyalı yazar Prag’da 1882 yılında bir Yahudi ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Aynı zamanda iyi bir matematikçi olan Perutz tarihler 1901’i gösterdiğinde Viyana’ya yerleşti ve eğitimini burada tamamladıktan sonra bir sigorta şirketinde çalışmaya başladı.

I. Dünya Savaşı sırasında Avusturya ordusunda görev yaptı. Buradayken Doğu cephesinde ağır yaralandı ve Viyana’ya geri dönmek zorunda kaldı. İlk romanı Die Dritte Kugel (Üçüncü Kurşun) 1915’te yayımlandı. Nazilerin 1938 yılında Avusturya’yı ilhak etmesinin ardından Hayfa’ya gitti ve daha sonra da Tel-Aviv’e yerleşti. Yazdığı on bir roman Jorge Luis Borges, Italo Calvino, Ian Fleming, Karl Edward Wagner ve Graham Greene gibi yazarların hayranlığını kazandı.

Borges onu “maceraperest bir Kafka” olarak niteliyorfu ve yapıtlarının İspanyolca çevirilerinin Arjantin’de yayımlanmasını destekledi. Yazarın ölümünden sonra Der Marques de Bolibar (1920) adlı romanı Fransa’da 1962 yılından itibaren verilmeye başlanan edebiyat ödülü Prix Nocturne’ün ilkine değer görüldü. Leo Perutz 25 Ağustos 1957 tarihinde Avusturya’da vefat etti.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir