İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Süleyman Karakul’un “Bizim Eller” Sergisi Galeri Kambur’da

Galeri Kambur; 4-17 Ocak tarihleri arasında değerli sanatçı Süleyman Karakul’un 50. kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor.

‘”Bizim Eller” ülkemizde çok yaygın kullanılan bir söz ama sadece söz olmaktan da öte çok derin anlamlar da içeriyor.  Doğa ve insan sevgisini, hasretlik ve gurur duyguları ile anlatan bir sözdür. Özellikle yurdundan uzakta sıla özlemi çekenlerin,  toprağını ve insanını anlatır. Bir başka anlamı da emekçilerin en çok kullandıkları ve onsuz emek üretemeyen organlarıdır. Her türlü zorluğun üstesinden gelen maharetli ve usta eller. Abidin Dino’nun, özellikle emekçilerin ellerinin çeşitli hareketlerini konu edindiği  ‘Eller Serisi’ nde de görüldüğü gibi, emek dostu sanatçıların en çok öne çıkardığı organdır eller. “…Gürcüm ekinine ziyan oldu mu?/Kınalı ellere diken doldu mu?/Seni beni yaradanı seversen,/Seni benden başka seven oldu mu?…” Türküsünde anlatıldığı gibi, ekin biçen kadınların dramatik öyküleri bile ellerlerle anlatılmıştır.

Süleyman Karakul

Resimlerimde uzun zamandan beri, Anadolu insanını ve doğasını konu ediniyorum. Özellikle kırsal yörelerde yaşayan ve o yöreye özgü üretim kültürünü ve insan ilişkilerini anlatmaya çalışıyorum. Günümüzde teknolojinin etkisiyle artık fazla görülmese de, geçmişte kalan insani değerleri yeniden anımsatmayı düşünüyorum yeni kuşaklara. Neden bu konuları meram edindiğimi anlatmam gerekirse; en başta üretim içindeki insan ilişkileri geliyor. Emek yoğun işlerin başında gelen, gölgesiz uçsuz bucaksız tarlalarda, güneşin tepedelen etkisi altında ekin biçen insanları konu edinmek, o ortamlarda çocukluğu geçmiş birisi olarak anlatılması gereken durum.

Sanat, esas olarak yaşanmışlıkların özgün bir dille anlatılması değil midir? Bu perspektifle düşünüyor ve yaratıyorum. Emeğin en yüce değer olduğunun bilinciyle, üretim süreçlerindeki insan ilişkileri ve kollektif anlayışı günümüze yansıtmak amacındayım. Geçmişte en çok yaşanılan ve kullanılan  ‘imece ruhunu’ bir cevher gibi işlemek olmazsa olmazımdır.

Süleyman Karakul

Yukarıda konu edindiğim resimlerimin yapı taşlarını nasıl anlattığıma gelince, en önemli nokta burası olmalı bence. Farklı anlatım biçimleri olduğunu biliyoruz ama en önemli olanı; doğa ve insan ilişkilerini göründüğü gibi değil, yeni yorumlamalarla biçimlerini ve renklerini estetik bir anlayışla dönüştürüp-değiştirerek ve yeni anlamlar yükleyerek yansıtma yolu. Bu yolu izliyor ve daha da geliştirmeye çalışıyorum. Bu süreçte öne çıkan, çizgisel anlatım ve yorumlama yöntemim de; doğayı ve insanı doğal halinden kopararak, çizgilerin farklı türlerini ve renklerini kullanarak yeniden biçimlendirmek ve anlatmak temel sanat anlayışım.

Süleyman Karakul

Galeri Kambur adres:

Bebek Bebek Mah. Bebek Bostanı Sk Berkman Apt No:1-A Beşiktaş

Tel: 0 212 263 74 96

www.galerikambur.com

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir