İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Tayvanlı Türk Sanatçı “Hiromita” Karakteriyle NFT Dünyasında

Çağdaş kadın sanatçı Melek Anqi’nin Uzakdoğu köklerinden ilhamla yarattığı “Hiromita” koleksiyonu dünya çapındaki sanatseverlerin beğenisine sunuldu. BBProjecTT kürasyonuyla “Rarible” kripto platformunda sergilenmeye başlanan koleksiyondan dört eser, Ocak ayında 10.000 dolar değerinde Ethereum’a alıcı buldu.

Uzakdoğu’da da tanınan Türkiye kökenli Tayvanlı dijital sanatçı Melek Anqi Kocasinan, NFT dünyasına özel “Hiromita” karakterini yarattı. Hiromita koleksiyonu, sanatçının Asya kökenlerinden aldığı ilhamla ortaya çıktı. Sanatçı, Asya’nın bazı bölgelerinde evlerin çatılarına konularak kötülüklerden koruyan, kaplana benzetilen kedi biçimli kutsal heykellere çağdaş bir yorum getirdi.

100 adet eşsiz NFT’den oluşan “Hiromita” koleksiyonunun ilk 16 eseri BBProjecTT kürasyonuyla Ocak ayında Rarible platformunda sergilenmeye başlandı. Dikkat çekici dijital resim ve animasyonlardan oluşan serideki her eser sanatçı tarafından elle çizildi. Seriden üç dijital resim ve bir adet animasyon uluslararası kripto sanat koleksiyonerleri tarafından 10.000 dolara satın alındı.

“Çatıdaki Kaplan” adı verilen, korkunç dişleriyle hayaletleri yediği ve bereket getirdiği söylenen geleneksel heykelleri, Melek Anqi yeniden yorumladı. Sanatçı, çağdaş insanın içindeki boşluğu yiyen ve dijital ekranlar üzerinden birbirimizle bağ kurmayı hatırlatan bir karakter olarak Hiromita’yı yarattı.

Eserlerde, Hiromita’nın izleyiciye hitaben söylediği “I eat your void – İçindeki Boşluğu Yiyeceğim” göndermesi dikkat çekiyor. Hiromita’dan oklarla çıkan “Love/Sevgi” ve “Gold/Altın” kelimeleri de, sanal ortamda yakalanmaya çalışılan gerçek sevgiye ve paranın giderek sanal/kripto olduğu ortamda, altın gibi kendinden değerli madenlere atıfta bulunarak izleyiciyi şu anki gerçekliğimizi sorgulamaya davet ediyor. İronik olarak, ekranlarımız üzerinden bizimle bağ kurmak isteyen dijital varlık Hiromita, tam da bu giderek dijitalleşen ortamda gerçek bir varlık olabilme olasılığını araştırıyor. 

Hiromita karakteri, sanatçının deyimiyle “bir iyileşme sancısı, kendini kaybetmeden, ‘aşırı uyumlanmadan’ diğerleriyle bütünleşme özlemimiz. Hiromita serisi, renkli, eğlenceli, dahil olmak isteyen bir karakterle aslında ait olamamanın, dışarıda kalmanın acısını sorguluyor. Aidiyetsizlik ve ilişkilerdeki kopukluk çağımızın en büyük sorunlarından. Ayrıca hayatımız pandemiyle beraber tamamen dijitalleşti. Pandemi süreciyle beraber öğrenme, iletişim ve bağ kurma şekillerimizi dönüştüren dijital platformlarda daha fazla yer aldık. Hiromita da öyle bir platformdan doğması ve giderek dijitalleşen, metaverse’deki varlığımızın fiziksel varlığımızdan önemli hale gelebileceği dünyamızda gerçek bir bağ kurmayı istemesiyle bizleri dijital ve fiziksel hayatımıza dair düşünmeye davet ediyor.”

BBProjecTT Galeri kurucu ortakları Balkız ve Beliz İnal, BBProjectTT’in yüksek sanat vizyonuyla NFT dünyasını birleştirmek istediklerini dile getirdiler: “Melek Anqi’nin dijital eserlerinin müze kalitesindeki sınırlı edisyon diasec baskılarının orijinal dijital dosyaları bir süredir NFT olarak da talep ediliyordu. Hiromita serisiyle başladığımız NFT serilerimize, Melek Anqi’nin Türk ve uluslararası koleksiyonerler tarafından ilgi gösterilen “Glow-in-the-Dark” ve şamanik  “Journey of the Seed” serileriyle devam edeceğiz. Bunun için farklı platformlarla işbirliği görüşmelerimiz devam ediyor. NFT dünyasında, şu anda en çok haberi yapılan, sanata odaklanmayan proje bazlı büyük ölçekli NFT’ler. Bunların yanında, giderek artan sayıda başarılı fotoğraf ve dijital sanatçıları NFT dünyasında satış yapmaya, önemli koleksiyonlara girmeye başladılar. Geleneksel sanat koleksiyonerlerinin NFT olarak sunulan dijital eserlere ilgisi de giderek artıyor. Aynı zamanda, NFT ve kripto dünyasında başarı göstermiş kişiler de sanat koleksiyonerliğine ilgi duymaya başladı. Geleneksel sanat piyasalarından tanıdığımız sanatçılar NFT dünyasında varlık göstermeye başladıkça, piyasadaki NFT olarak sunulan sanat eserlerinin kalitesinin de artacağını öngörüyoruz.”

Hiromita koleksiyonun ilk bölümü Ocak ayında Rarible platformunda dijital olarak sanatseverlere sunuldu. Eserleri NFT olarak alan sanatseverler, bu kripto sanat eserlerini ev ve ofislerinde dijital ekranlarda sergileyebilecekler. Eserin fiziksel formunu almak isteyen sanatseverler ise, sanatçıyı temsil eden BBProjecTT galerisinde dijital ekran parlaklığını en iyi yansıtan müze kalitesinde ve bir adetle sınırlı diasec baskısını koleksiyonlarına ekleyebilmekteler. Her eserin birbirinden bağımsız sadece birer adet NFT’si ve diasec baskısı olmasıyla, geleneksel ve kripto sanat olarak koleksiyonere iki seçenek sunuluyor.

Hiromita koleksiyonunun NFT’leri  Rarible’da, https://rarible.com/hiromita adresinde görülebilir.

BBProjecTT

Melek Anqi Hakkında

Fiziksel ve dijital dünyayı birleştiren kolajlarıyla Türkiye ve Uzakdoğu’da tanınan Tayvanlı Türk sanatçı Melek Anqi Kocasinan, 2021’den beri sanatsal çalışmalarını BBProjecTT Galeri’yle sürdürmektedir. Artweeks Akaretler, Contemporary İstanbul, IAAF İstanbul ve BAAF Bodrum Sanat Fuarı gibi fuarlar ve uluslararası karma sergilere ve Global Federation of Chinese Business Women (GFCBW), CIYO gibi kurumların sponsorluğunda solo showlara katılmıştır. Tayvan’da ilkokula başlayan, Türkiye’de Bilkent ve Amerika’da UCLA ve Yale Üniversitesi’nde eğitimlerini tamamlayan sanatçı, resme ilgisini Tayvan’da, Çince yazı karakterlerini resim gibi çizerken keşfeder. Geleneksel Çin resmi yapan Türk babası ve Çince kaligrafide usta Tayvanlı annesinin etkisinde küçük yaşta Asya sanatıyla tanışan sanatçı, rengarenk ambalajlar, çizgi romanlar, anime karakterlerle dolu Tayvan’ın görsel popüler kültüründen de etkilenir. New York’ta ressam Nuala Clarke’dan resim eğitimi, ESMOD Uluslararası Moda Akademisi’nde moda tasarım / illüstrasyon eğitimleri de alan Melek Anqi’nin çalışmalarında, yaşamış olduğu Asya ve Kuzey Amerika kültürlerinin etkisiyle Asya sanatının iki boyutlu figüratif soyutlamacı tarzı, canlı renkler, kalın kaligrafik çizgiler, Japon çağdaş sanat akımı supeflat ve neo-pop sanat etkileri görülmektedir. Psikanalitik ve şamanik kaynaklardan ve kendi çok-kültürlü yaşam deneyimlerinden de yararlanan sanatçı, fiziksel ve dijital araçları birlikte kullanarak “fizi-dijital sanat” diye adlandırılabilecek, fiziksel ve sanal gerçekliklerin arasındaki sınırı aşmaya çalışan işler üretmektedir. Boya, kağıt, kumaş gibi malzemelerin dokusunu ve insana dairliğini, dijital sanatın parlak renkleri ve farklı dünyaları bir araya getiren olanaklarını sentezleyerek çekici görsel hikayeler anlatmaktadır. Robb Report, Elle, CNA, Anadolu Ajansı, United Daily News Group, İstanbul Sanat Dergisi, Art Emperor, Mirror Group, MSN News, Yahoo Taiwan, PC Home Taiwan, Taiwan Kültür Bakanlığı, Hürriyet, Sabah, Para Dergisi, Report Mag gibi yerlerde haberleri ve röportajları yer alan sanatçı çalışmalarını artık Türkiye’de sürdürmektedir. (IG: www.instagram.com/melekanqi_art)

BBProjecTT Art Gallery

Şair ve Sanat yazarı Gülseli İnal’ın yaklaşık kırk yılı aşan bilgi ve tecrübesi ışığında yetişen Balkız İnal ve Beliz İnal, Yüksek Sanat, Güven ve Kalite vizyonuyla çalışmalarını BBprojecTT adı altında kurumsallaştırmış ve sanatsal faaliyetlerini üç ana başlıkta çalışmalarına devam etmektedir: 1. Çağdaş ve Modern Plastik Sanatlar 2. Müzik Prodüksiyon ve Festival Organizasyonları 3. Film Prodüksiyon ve Senaryo üretimi. www.bbprojectt.com

NFT nedir?

Finans ve sanat dünyasında giderek popülerleşen NFT’nin açılımı ‘Non-Fungible Token’dir. “Değiştirilemeyen Token/Para”  olarak tercüme edilebilir. NFT’ler, diğer kripto para birimlerinde olduğu gibi blok zinciri (blockchain) üzerinde bulunur. NFT, koleksiyon değerine sahip olabilecek bir varlığın dijital dünyadaki sahipliğini kanıtlar. Bir sanat eseri, video, görseller, gerekli şartları sağladıklarında birer NFT olma özelliği taşıyabilir. NFT’ler blok zincirde birbirinden farklı şekilde tasarlanıp kodlanır. Bu özellik, onları özgün ve değiştirilemez kılar.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir