İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Theater for the New City ve Et Alia Theater, Aurora Nova birlikteliği İle White Rabbit Red Rabbit’i sunar!

Prova yok, yönetmen yok, bilinmeyen, mühürlü bir senaryo ve her gece farklı bir sanatçı. White Rabbit Red Rabbit, İranlı yazar Nassim Soleimanpour tarafından yazılan, tiyatronun ne kadar etkileyici olabileceğinin hatırlatmasıdır.

Katılacak mısınız? Manipüle edilecek misiniz? Dinleyecek misiniz? Gerçekten dinleyecek misiniz?

İranlı yazar Nassim Soleimanpour’un provasız, yönetmensiz, her gece farklı bir aktörün daha önce görmediği bir senaryo doğrultusunda sahnelediği uluslararası üne sahip oyunu White Rabbit Red Rabbit, cüretkar bir teatral deneyin sunumudur.

Anavatanı İran’dan ayrılması yasak olan Soleimanpour, kendisi yerine dünyayı dolaşması için bir oyun yazdı. Seyirci, bilinmeyene doğru bir yolculukta her gece, farklı bir oyuncuya katılır. Oyun, kişisel ve derinlikli olup, özgürlüğün sınırlarını ve tiyatronun sizi nereye götürebileceğini gösterir.

2011’deki ortak galasından bu yana oyun 25’in üzerinde farklı dile çevrildi ve aktörler Whoopi Goldberg, Nathan Lane, John Hurt, Simon McBurney, Stephen Fry, Sinead Cusack, Marcus Brigstocke ve Ken Loach dahil olmak üzere tiyatro ve sinemanın en büyük isimlerinden bazıları tarafından 1000’den fazla kez oynandı.

Maria Müller
Fotoğraf: Federica Borlenghi 

Aurora Nova’nın daveti olarak bu performans, 13 Mart’ta Let There Be Theatre – A Call to Action’ın bir parçası olarak sergilendi.

13 Mart 2020 Cuma, dünyadaki çoğu tiyatronun kapanmak zorunda kaldığı gündü. Başlangıçta, kapatmanın sadece bir ay, belki iki ya da en son Temmuz’a kadar süreceği düşünülüyordu. Çok geçmeden (…) modern tarihin en uzun tiyatro kapanışı oldu.

Canlı tiyatroyu ve sektörümüzün direncini kutlayan olağanüstü bir küresel etkinlik yaratarak o günün yıldönümünü kutlamak istiyoruz. Bu belirsizlik ve izolasyon günlerinde çok ihtiyaç duyulan gelirin yanı sıra umut ve ilham veren bir olay olacaktır. 13 Mart 2021’de dünyanın tüm ülkelerinde bir oyunun sahnelenmesini istiyoruz. Yaratıcılığın zorlukların üstesinden gelebileceğinin canlı kanıtı olan bir oyun. Her saat diliminde akşam 8’de, 24 saat boyunca aynı anda başlayan çok sayıda gösteri olacak ve böylece büyük bir tiyatro topluluğu yaratılacak. Yüzlerce sanatçı, daha önce görmedikleri bir metni canlı bir izleyici kitlesine okumak için cüretkar bir görevle karşı karşıya kalacak ve herkes aynı anda orada olacak.” Wolfgang – Aurora Nova 2021 yılında 33 ülkede 92 tiyatro bu girişime katıldı ve oyunu aynı gün sahneledi. Etkinlik 2022’de daha fazla tiyatronun yer alması umuduyla tekrar gerçekleşti.

Et Alia Theater:
Soldan sağa: Ana Moioli, Giorgia Valenti, Deniz Bulat.
Ön sıra: Maria Müller, Luísa Galatti.
Fotoğraf: JP Pacca

Et Alia Theater, farklı ülkelerden kadınlar tarafından kurulup yönetilen New York merkezli bir kuruluştur. Amacımız sanatçıları esinlendiren, uluslararası sesleri ve farklı kültürleri bir araya getiren bir topluluk yaratmaktır. Et Alia, Latince’de “Ve Diğerleri” anlamına gelir… Bizim de amacımız diğerleri için, diğerleri tarafından ve diğerleri hakkında sanat yapmaktır.

Nassim Soleimanpour, İran’ın Tahran kenti doğumlu, bağımsız, çok disiplinli bir tiyatro yapımcısıdır. Oyunları toplam 20 dile çevrilmiştir. En çok ülkeden çıkamadığı dönemde dünyayı dolaşması için yazdığı White Rabbit Red Rabbit adlı oyunuyla tanınmaktadır. Bu eseri Dublin Fringe Festivali En İyi Yeni Performans, Summerworks Üstün Yeni Performans Metin Ödülü ve The Arches Brick (Edinburgh Fringe) ödüllerine layık görülmesinin yanısıra Total Theatre ve Brighton Fringe Pick of Edinburgh Ödülü için de aday gösterilmiştir. Nassim’in 2013 yılının başlarında ilk kez seyahat etmesine izin verildiğinde, White Rabbit Red Rabbit adlı oyunu 20 dilde 1000’den fazla kez oynanmıştı. O zamandan beri Nassim, Dünya Tiyatro Festivali (Brisbane), Tolhuistuin (Amsterdam), SESC Vila Mariana (Sao Paulo), Schauspielhaus (Viyana), DPAC (Kuala Lampur), Theatertreffen (Berlin), British Council (Londra), Asia House (Londra) ve Bremen Üniversitesi (Almanya) dahil olmak üzere farklı ülkelerde atölye çalışmaları ve paneller düzenlemiştir.

Nassim’in Londra merkezli Actors Touring Company için ikinci oyunu Blind Hamlet, 2014 Edinburgh Festival Fringe’de gösterilmiş ve o zamandan beri Birleşik Krallık’ta kapsamlı bir turneye çıkmış Bükreş ve Kopenhag’da da çok iyi karşılanmıştır. Üçüncü oyunu BLANK, Kasım 2015’te Amsterdam ve Utrecht’teki Dancing on the Edge Festivali’nde ve ardından Londra’daki Radar Festivali’nde sahnelenmiştir.

2017’de, Nassim kendi adını verdiği ve oyunculuğunu kendisinin üstlendiği NASSIM adlı son oyunu sergilemeye başladı. Londra’daki Bush Theatre tarafından ortaklaşa üretilen oyun, Edinburgh Festival Fringe’de büyük beğeni topladı ve prestijli Scotsman Fringe First Ödülü’nü kazandı. Nassim şimdi eşi Shirin ve köpeği Echo ile Berlin’de yaşıyor ve sahne için yeni materyaller üzerinde çalışırken NASSIM ile dünyayı geziyor.

Maria Müller Romanya doğumlu ve New York’ta yaşayan bir aktör, yazar ve yapımcıdır. Farklı ülkelerden kadın sanatçıların kurup yönettiği Et Alia adlı tiyatronun Eş-Sanat Yönetmenidir. Debora Balardini tarafından yönetilen This is Me Eating___, Mabou Mines’ 2020 SUITE/Space programının bir parçası olan Where Are You? (Dijital), ve kendisi tarafından yazılıp Federica Borlenghi tarafından yönetilen On How To Be A Monster önemli tiyatro özgeçmişinde yer almaktadır. Kamera karşısında ise Alexis Cahill Sweet tarafından yönetilen Queen Marie of Romania (available on HBO GO) adlı filmle rol almanın yanı sıra, kendi yazdığı, yapımcılığını üstlendiği kısa film Where Are You from Again?’de rol almış, bu rol için Indie Short Fest – Los Angeles Uluslararası film festivalinde En İyi Kadın Oyuncu ödülüne layık görülmüş ve aynı dalda Paris Film Festivalinde aday gösterilmiştir.

White Rabbit Red Rabbit

Yazar: Nassim Soleimanpour
Yapımcı: Luísa Galatti ve Ana Moioli
Oyuncu: Maria Müller
Theater for the New City
155 First Avenue
New York, NY 10003

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir