İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye’de Bir İlk: “İlk Yardım Tiyatrosu”

İlk yardımın önemine dikkat çekmek amacıyla AKUT ve SEV iş birliği ile Türkiye’de ilk kez İlk Yardım Tiyatrosu sahnelendi.

Doğal afetler, doğa kazaları ve kaybolma gibi olaylarda yardıma muhtaç olan tüm canlılara gönüllülük esasıyla yardım elini uzatan Türkiye’nin gururu AKUT Arama Kurtarma Derneği, toplumu bilinçlendirme projelerine de yine aynı hızla devam ediyor.

AKUT, Sağlık ve Eğitim Vakfı iş birliği ile Türkiye’de ilk kez 10-14 yaş arasındaki çocukların ilk yardım konusundaki bilgisini arttırmak ve ilk yardımın önemine vurgu yapmak amacıyla ilk yardım tiyatrosu projesini hayata geçirmiş durumda. Mayıs ayında Üsküdar SEV Ortaokulu Çamlıca Kampüsü’nde Türkiye’de ilk kez sahnelenen “İlk Yardım Tiyatrosu” , öğrenciler tarafından büyük bir ilgiyle izlendi.

Ayrıca toplumun bilinçlendirilmesi için de çalışmalarına hız kesmeden devam eden AKUT herkesin bilmesi gereken, kimi zaman küçük bir müdahale ile hayat kurtaran ilk yardım konusunda özellikle küçük yaşlardan itibaren bir bilinç oluşmasını hedefliyor. AKUT, bu amaçla alanında uzman kişilerle İlk Yardım oyununu hayata geçirdi İlk yardım müdahalesine hakim, profesyonel 3 tiyatro oyuncusu ve AKUT eğitmeninden oluşan bir kadro ile yola çıkılan oyunun senaryosu ekranların sevilen yüzlerinden oyuncu Emre Şen tarafından yazıldı. Sağlık Bakanlığı ilk yardım eğitmenlerinin onayı ile hazırlanan bu projenin hazırlık süreci yaklaşık olarak bir yıla yakın sürdü. Sahnelenen oyunda yardımlaşma, ilk yardımın önemi ve günlük hayatta başımıza gelebilecek kaza ve acil durumlara karşı nasıl doğru müdahaleler yapılır bunlara yer verildi.

Mayıs ayında ilk kez Üsküdar SEV Ortaokulu’nda sahnelenen ve iki seans oynanan oyunu öğrenciler öğretmenleri ile birlikte büyük bir keyifle izlediler. Sahnelenen tiyatro oyunu aracılığı ile kaza anında kazazedeye yardım edecek kişilerin nasıl hareket etmeleri gerektiği anlatıldı. Öğrenciler oyuna hem interaktif olarak katılma hemde birebir uygulama yapma imkanı da buldular. Temel ilk yardım desteği verilmeden önce 10-14 yaş gurubundaki çocukların yapabilecekleri, çevresel emniyetin sağlanması ve öncelikli olarak sağlık birimlerine haber verilmesi ile ilgili de bilgi aktarımında bulunuldu.

Eğitici olduğu kadar aynı zamanda eğlenceli de olan İlk Yardım oyunu sonunda öğrenciler ilk yardım ile ilgili akıllarına takılan birçok soru sordu. Çocuklara farkındalık kazandırmak için en etkili yollardan birinin tiyatro olduğu vurgulayan Üsküdar SEV İlköğretim Kurumları yöneticileri; “İlköğretim okulları kapsamında ülkemizde bir ilk olan ilkyardım tiyatrosu öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz tarafından ilgiyle izlendi. AKUT gönüllülerinin oyunda yer alması öğrencilere büyük fayda sağladı. İlk yardım tiyatrosunun tüm Türkiye’de öğrencilere ulaşmasını ve genç nesillerin hayat kurtaran ilk yardım uygulamasının önemini kavramalarını diliyoruz” diye konuştu.

Türkiye’de ilk kez sahnelenen İlk Yardım oyunu küçük tavır değişiklikleri ile farklı yaş gruplarına hitap edecek şekilde kurgulanmış olup okul öncesi yaş grubu için de kukla gösterileriyle aktarılabilmektedir.

KÜNYE:

Yazar – Yönetmen: EMRE ŞEN

Oyuncular: EMRE ŞEN, TUĞBA BİRİNCİOĞLU, ONUR UYSAL

AKUT Eğitmeni: YEŞİM MELEK ŞEN

Haber: Didem TANDAÇ -AKUT Arama Kurtarma Derneği Basın İlişkileri Birimi Sorumlusu

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scan the code