İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Uluslararası Dublin Edebiyat Ödülü Yazar Emily Ruskovich’in

Uluslararası Dublin Edebiyat Ödülü bu yıl ABD’li yazar Emily Ruskovich’in oldu. Emily Ruskovich’in 2019 Şubat ayında Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanan romanı Idaho, 100.000 euro’luk para ödülünün sahibi oldu.

Dünyanın en önemli edebiyat ödüllerinden biri olarak kabul edilen Uluslararası Dublin Edebiyat Ödülü, 1996 yılından bugüne kadar her yıl İrlanda’nın başkenti Dublin’de veriliyor. Dublin Şehir Kütüphaneleri ve Dublin Kent Konseyi işbirliğiyle düzenlenen ödülü kazanan yazar aynı zamanda 100 bin euro’luk bir ödülün de sahibi oluyor.

Bu yıl düzenlenen Uluslararası Dublin Edebiyat ödülüne ise Idaho adlı romanı ile Amerikalı yazar Emily Ruskovich layık görüldü. Emily Ruskovich duygularını şu sözlerle ifade etti; “Kazandığım ödül o kadar büyük bir para ki! Tek bir romana bu kadar büyük bir ödül verildiğine inanamıyorum. Bu parayla ne yapacağımı tam olarak bilmiyorum ama artık, eninde sonunda yazarlığım için kazançlı olacak seçimler yapabileceğimi düşünüyorum”.

Ödülün bu yılki seçici kurulu ise Idaho’nun “müzik, şiir, edebiyat ve sanatın kurtarıcı ve iyileştirici potansiyeline dair bir başyapıt” olduğunu açıkladı.

2015 yılına kadar Impac Dublin Edebiyat Ödülü adıyla verilen ödülü 2003 yılında  Benim Adım Kırmızı  ile Orhan Pamuk kazanmıştı.

Idaho

Roman, yazar Ruskovich’in de büyüdüğü Idaho’da geçiyor.

Ann ile Wade’in, Idaho’nun çetin ve güzel doğasında sürdüğü sakin yaşam, Wade’in kaybolan hafızası ve saldırgan davranışlarıyla bozulmaya başlar. Wade’in ilk eşi Jenny ve kızlarıyla yaşadığı eski mutlu hayatın nasıl ve neden altüst olduğunu öğrenmeye çalışan Ann’in zamanı, kocasının aksayan hafızası yüzünden giderek azalmaktadır. Farklı kişilerin bakış açılarından aktarılan ve çeşitli zaman ve mekânlar arasında mekik dokuyan anlatıyla, karakterlerden bazılarını birbirinden koparan, bazılarınıysa bir araya getiren trajedi yavaş yavaş gün ışığına çıkacaktır.

Idaho romanına dair detaylı bilgi için Yapı Kredi Yayınları‘na göz atabilirsiniz.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir