İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Umut Yolunda Suriye’den Türkiye’ye Uzanan Bir Hikâye: Hakim’in Yolculuğu


Fabien Toulmé’nin gerçek kişilerden ve yaşanmış olaylardan esinlenerek 3 ciltlik bir seriye dönüştürdüğü Hakim’in Yolculuğu, insanlığı unutmuş bir dünyada insan olmanın nasıl bir şey olduğuna dair etkileyici bir grafik roman.

Sanatçının, uzun araştırmalar sonucu ve yıllara yayılan ikili görüşmeleriyle şekillenen anlatısı, Suriye’deki savaş nedeniyle sahip olduğu her şeyi geride bırakıp, tamamen yasal yollar üzerinden, yeni ve daha ”yaşanabilir” bir yaşam kurmak için mücadele eden bir adamın çabalarına tanıklık ettiriyor.

Kendi hâlinde bir bahçıvanın başına neler gelebilir? Hakim için yaşam, hayallerinin peşinde azimle çalışan bir genç için seyrinde ilerlerken 2011’de Suriye sokaklarında filizlenmeye başlayan Arap Baharı hareketi ile altüst olur. Dayatılan korku iklimi başta büyük kentler olmak üzere tüm ülkeyi sarar. Fidanlığı gasp edilen ve ardından sokaktaki yaralılara yardım ettiği gerekçesiyle bir süre tutuklu kalıp işkence gören Hakim için artık Suriye’de yaşamak imkânsız hâle gelir. Genç adamın Şam’ın güney banliyösünden başlayan sürgünlüğü; Lübnan, Ürdün, Türkiye, Yunanistan, Makedonya, Sırbistan, Macaristan, Avusturya, İsviçre ülkeleri üzerinden Fransa’nın Aix-en-Provence şehrine kadar uzanır.

Serinin ilk kitabı olan ”Suriye’den Türkiye’ye”yi Desen okurları için özel kılan yanı Türkiye’den de bolca kareler içermesi. Sokak tabelalarından şehirlerin mimarisine ve evlerin mobilyalarına kadar incelikle verilen detaylar da Fabien Toulmé’nin çizer olarak hikâyeyi aktarmadaki ustalığını kanıtlıyor. Hakim’in 2013 yılının Mart ayında, Amman üzerinden uçakla Antalya’ya gelmesiyle başlayan Türkiye serüveni; sırasıyla İstanbul ve İzmir şehirlerini de kapsayan bir güzergâhta, trajikomik durumlar eşliğinde veriliyor.

Yaşanmış bir hikâyeye dayanmasından ötürü hem bir belgesel hem de merak uyandırıcı bir haber röportaj niteliği taşıyan Hakim’in Yolculuğu, usta bir çizer ve hikâye anlatıcısı olan Toulmé’nin güçlü görselleriyle müthiş bir sinematografik anlatım sergiliyor.

”Bunun benim başıma gelebileceği aklımdan bile geçmezdi. Anlıyorum ki her insan bir gün ‘mülteci’ olabilir… Bunun için ülkenin çökmesi yeterli. Ya sen de onunla birlikte çöküyorsun ya da çekip gidiyorsun.”

Hakim’in Yolculuğu

1 – Suriye’den Türkiye’ye

Grafik Roman, Yetişkin

Yazan ve Resimleyen: Fabien Toulmé

Türkçeleştiren: Damla Kellecioğlu

Fiyat: 65 TL

Baskı Detayları: 272 sayfa, 1. hamur kâğıt, renkli baskı, karton kapak, 16,5×23 cm

ISBN: 9786055678975

Etiketler: Suriye, Göçmenlik, Mültecilik, Savaş, Hak ve Özgürlükler, Tanıklık

Fabien Toulmé hakkında:

1980 doğumlu çizer, mühendislik okuduktan sonra Brezilya, Benin, Guyana ve Fransa gibi ülkelerde yaşadı. Fransa’ya döndükten sonra Spirou gibi dergilerde çalışmaları yayımlandı. Otobiyografik özellikler gösteren  Beklediğim Sen Değildin  isimli romanı 2019 yılında Baobab Yayınları tarafından yayımlandı. Hakim’in Yolculuğu adlı 3 ciltten oluşan bu eser, çizgi roman festivallerinde büyük ilgi gördü.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir