İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık ve Özel Saint Benoît Fransız Lisesi Beethoven’ı Anıyor

Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık ve Özel Saint Benoît Fransız Lisesi doğumunun 250. yılında ünlü besteci Beethoven’ı çevrimiçi bir konser ve söyleşiyle anıyor. 8 Kasım Pazar günü saat: 17:00’da gerçekleşecek olan etkinlikte felsefeci, yazar ve çevirmen Nami Başer, Fransız yazar Romain Rolland’ın Jean-Christophe  romanında Beethoven’ın yerini anlatırken; devlet sanatçısı piyanist Gülsin Onay ise romanda ve Rolland’ın hayatında önemli yeri olan Beethoven bestelerini yorumlayacak.

Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık ve Özel Saint Benoît Fransız Lisesi arasında geçtiğimiz yıl Ruhların İletişimi: Proust ve Müzik etkinliğiyle başlayan işbirliği, Romain Rolland’ın Yapıtında Müzik: “Jean-Christophe ve Beethoven” konseriyle devam ediyor. Fransız yazar Romain Rolland’ın başyapıtı Jean-Christophe, Avrupa’da ırmak roman geleneğinin öncülü kabul edilir. Araştırmacılar, Rolland’ın, romanın başkahramanı Alman besteci Jean-Christophe Krafft’ın yaşamını anlatırken büyük hayranlık duyduğu Beethoven’ın yaşamından kesitlere yer verdiğini düşünmektedirler. Jean-Christophe’un Fransa’yla ve Fransız kültürüyle olan ilişkisi, romanın tezi için temel teşkil eder: Almanya ve Fransa’nın uzlaşması, her iki tarafın varlığını sürdürebilmesi ve Avrupa’da kalıcı barışın sağlanması için elzemdir. Rolland, Fransa ve Almanya’yı aynı nehrin iki yakası, müziği ise bunları birbirine bağlayan köprü olarak kavramsallaştırır.

Adnan Cemgil’in çevirisiyle Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanan Jean-Christophe’tan  yola çıkan bu programda devlet sanatçısı piyanist Gülsin Onay, romanda ve Rolland’ın hayatında önemli yeri olan Beethoven bestelerini yorumlayacak. Konser öncesinde felsefeci, yazar ve çevirmen Nami Başer, Rolland’ın yapıtında Beethoven’ın yerini yorumlayacak.  8 Kasım Pazar günü saat: 17:00’da gerçekleşecek olan ücretsiz etkinlik için Biletix üzerinden  rezervasyon yapılması gerekmektedir. Gösterim yine Biletix tarafından sağlanacak bir platform üzerinden yapılacaktır.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir