İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Gurur Birsin’in ilk kişisel sergisi Zamanın Enkazı, 10 Eylül – 23 Ekim tarihleri arasında Mixer’in ana galeri mekanında görülebilir

Mixer, Gurur Birsin’in “Zamanın Enkazı” başlıklı ilk kişisel sergisini sunmaktan mutluluk duyar. Zamanın Enkazı sergisi, 10 Eylül-23 Ekim tarihleri arasında Mixer’in ana galeri mekanında izlenebilir.

“Zamanın Enkazı”, Gurur Birsin’in, sanatsal pratiğinin büyük kısmını oluşturan pentür çalışmalarının yanında desenlerini ve bir gravür çalışmasını bir araya getiriyor. Sanatçının sergide yer alan çalışmalarında ayrıntılı teknik detayların yanı sıra ilk bakışta karamsar algılanan, terk edilmiş mekanlar göze çarpıyor. Resimler birbirinden bağımsız olsa da serginin bütünündeki izlenim bir felaket sonrası senaryosunu andırıyor. Zamanı ve mekanı tanımlanamayan imajlarda yer yer nesneler ve kişiler ile karşılaşıyoruz. Her bir resim alışılmışın dışında belli anlatısı olmayan bir filmin parçaları gibi izlenebiliyor. Resimlerde göze çarpan karamsar tonlar, harabeler, enkaz ve metruk yapılar bir olayın tasvirinden çok insan algısının ve ruh halinin izdüşümünü ifade ediyor. Günümüz insanının maruz kaldığı sosyal ve siyasal atmosfer; otoritelerin kişiler ve kentler üzerindeki yanlış uygulamaları sonucu, toplumda oluşan ortak olumsuz duygular ve akabinde oluşan meçhul bir son Gurur Birsin’in resimlerinin merkezinde yer alıyor. Ancak resimlerde bilinmezliğin ve yıkımın yarattığı tedirgin atmosfere eşdeğer şekilde teknik detaylarla işlenen, dinginlik ve ışıkla geleceğe dair bir umut önerisinde bulunuyor.

Gurur Birsin’in hem eserlerinde hem de desenlerinde teknik olarak göze çarpan bir diğer unsur da gravüre olan yakınlıktır. Sanatçının akademik çalışmalarında da odaklandığı gravürün etkisi tüm çalışmalarında göze çarpıyor. Gravürün sağladığı teknik imkanlar ve gerektirdiği titiz çalışma pratiği, Gurur Birsin’in sergide yer alan çalışmalarında kısıtlı renk paleti ve keskin yapısal çözümlemeler ile etkisini gösteriyor.

Gurur Birsin’in ilk kişisel sergisi Zamanın Enkazı, 10 Eylül – 23 Ekim tarihleri arasında Mixer’in ana galeri mekanında görülebilir.

Gurur Birsin Hakkında:

Gurur Birsin (d.1992, Tekirdağ) lisans ve yüksek lisans eğitimini Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim bölümünde tamamlamıştır. Birsin, çalışmalarında manzara resminin gelenek ve güncel arasındaki durumunu denge arayışı bir yaklaşımla yorumlarken resminin odak noktasını oluşturan tanımsız mekanlar aracılığıyla insan ruhunun en derininde saklanan duyguların ortaya çıkmasına odaklanır. Detaycı bir çalışma pratiğine sahip olan sanatçının eserlerinde çoğunlukla karşımıza çıkan harabe, metruk yapı ve antik kent motifleri, bir mekanın tasviri olmaktan ziyade, çağımızın kuşaklar üzerinde yarattığı ortak bunalım, kaygı ve umutsuzluk duygularına doğrudan atıfta bulunan romantik göstergeler olarak okunabilir. Derin bir yalnızlık, sessizlik ve tefekkür hissini anımsatan bu çalışmalarda, doğanın nesnel gerçekliği, çoğu zaman hayatın geçiciliğini ve ölümü anımsatmak adına melankolik bir tarzla yeniden yorumlanmıştır. Çoğunlukla yağlı boya resim tekniği ile çalışan Birsin ayrıca baskı resmin teknik imkanlarını da kullanır. Küratörlüğünü Taner Ceylan’ın yaptığı Olimpos Sergileri II’de (2021) yer alan Gurur Birsin yaşamını ve çalışmalarını İstanbul’da sürdürmektedir.

Gurur Birsin I Zamanın Enkazı

10.09 – 23.10.2021

Açılış: 10 Eylül, Cuma

Saatler: 11.00 – 19.00

Adres: Mixer, Mumhane Cad. No:50, ‐1. Kat, Karaköy, İstanbul

Tel: 0212 243 54 43

Web: www.mixerarts.com

E‐mail: info@mixerarts.com

*Image: Gurur-Birsin, karsilasma, encounter, tuval uzerine yagliboya, oil on canvas,76×98-cm-2021

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir