İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ressam Aslı Tayfun ile Sanat Yaşamı Üzerine Söyleşi

Merhaba Aslı Hanım. Sizi tanımak isteriz. Bize biraz kendinizden bahseder misiniz? Sanata ilgi duymaya ne zaman ve nasıl başladınız?

Merhabalar, 1998 Lüleburgaz doğumluyum. Henüz ilkokul çağlarımdayken resim sanatına ilgi duymaya başlamıştım. O dönem de gördüğüm dünyaca ünlü ressamların eserlerini, kendimden bir şeyler katarak çizmek bana inanılmaz bir mutluluk veriyordu. Lise yıllarımda grafik tasarım bölümü okuduğum için birçok teknikle birlikte desen ve suluboya çalışmaya ağırlık verdim. Üniversite eğitimim süresinde ise genel anlamda yağlı boya ve sulu boya çalıştım. Şimdi ise alanımda yüksek lisans 2. sınıf öğrencisiyim ve aynı zamanda özel sektörde çalışıyorum.

Çalışmalarınıza baktığımda çok karakteristik bir üslubunuz olduğunu fark ettim. Bir sanatçı için kendi üslubunu keşfetme ve geliştirme süreci nasıl ilerliyor?

Aslında bir sanatçının karakteri ve ideolojisi gibi özellikleri üslubunu belirleyen en büyük etkenlerdendir. Üslup ayrıca sanatçıların hem teknik hem estetik bütünlük içerisinde duygu ve düşüncelerini aktarırken gösterdiği özgünlükleri ve bireysel nitelikleri irdeler. Bunun yanı sıra sanatçının duygularını, izleyicisi aracılığıyla canlanması amacı da güder.

Sanat üzerine eğitimler aldığınız süreçte hangi sanat akımlarından etkilendiniz? Kendinizi ve üslubunuzu hangi sanat akımına ya da akımlarına yakın buluyorsunuz?

Aldığım eğitimler süresinde ve sonrasında birçok dönemlerden ve ressamlardan etkilendim diyebilirim. Ama en çok etkisini taşıdığım akım “Barok Dönemi” diyebilirim. Barok tarzında ki o sadelik, denge, en önemli unsurlarından ışık-gölge ve kompozisyonları beni çok etkilemiştir.

Önceki yıllarda pek çok karma sergide aktif olarak yer aldıktan sonra şimdi özel sektörde çalışıyorsunuz. Bize kısaca bu süreçten de bahseder misiniz?

Önceki yıllarda sıklıkla yeni çalışmalar yapabiliyor ve bir çok sergiye katılabiliyordum. Fakat pandemi sürecinde herkes gibi sıkıntılı dönemlerden geçtim, maalesef kendi alanımda emeklerimin karşılığını da alamadığım için farklı alanlara yöneldim ve özel sektörde bir işe girdim.

Merak ettiğim bir başka konu da çalışmalarınızın oluşum süreci. Sizi neler besliyor? Nelerden ilham alıyorsunuz?

Genel olarak çalışmalarımda günlük hayatımda karşılaştığım sahneleri resmetmeyi tercih ediyorum. Gerçekçi figür, mekanlar kullanarak çalışmalarımı üretiyorum ve genelde tek tema üzerinde gitmekten pek hoşlanmıyorum. Resim yaparken dinlediğim müziklerinde çalışmalarımda büyük etkisi olduğuna inanıyorum.

Çalışmalarınızın manifestosundan da bahseder misiniz?

Öğrencilik dönemim de genelde meslek çeşitlerine ve Türk Tarihine çok yöneldim. Son dönemde yunan mitolojisiyle çok ilgileniyorum.

Sizi yeni bir projede görecek miyiz? Yakın tarihli bir sergi planınız var mı?

Yeni projelere mutlaka katılmaya devam edeceğim fakat yoğun  iş temposunda eskisi kadar yeni çalışmalar yapamadığım için eskiye nazaran daha az katılım sağlayabilirim. Yakın zamanda maalesef bir sergi planım yok.

Son olarak; Sanata ilgi duyan ve ilerlemek isteyen genç arkadaşlara ne gibi tavsiyeler verebilirsiniz? Sizce bir sanatçı adayı kendini ilk hangi noktalarda geliştirmeli?

Sanatsal düşünce yapısına yatkın genç arkadaşlarımın mutlaka sanat okullarında da eğitim almalarını tavsiye ediyorum. Genellikle normal okullarda sanatla ilgili olanların  sayıları az olduğu için kendilerini yalnız hissediyorlar. Fakat sanat okullarında benzer zevklere sahip insanlarla, sanatla iç içeyken kendilerine birçok şey katabilirler. Bu da onların düşünce yapısını daha ileri taşır ve daha özgüvenli, verimli çalışabilirler.

Röportaj için teşekkür ediyorum.

Bu güzel röportaj için ben çok teşekkür ederim.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir